Diplomácia

Bulgária államfőjével tárgyalt Orbán Viktor

Bulgária tranzitországként elősegíti Magyarország energiabiztonságát.

2023.09.14 17:25MTI
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az európai politikai helyzetről és energetikai ügyekről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel csütörtökön a Karmelita kolostorban - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Bulgária szerepe a számunkra egyre fontosabb, hiszen tranzitországként elősegíti Magyarország energiabiztonságát, és ebben kiváló partnerünknek bizonyult.

A megbeszélésen szó volt a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozási kilátásairól, valamint az ukrajnai háború kapcsán a tűzszünet és a béketárgyalások fontosságáról is - mondta a sajtófőnök.

A bolgár államfő látogatása keretében aláírásra került egy szándéknyilatkozat a Bulgargaz és az MVM CEEnergy, valamint leányvállalataik közötti együttműködés megerősítéséről a földgázellátás és -kereskedelem területén a közép-kelet-európai és délkelet-európai régióban. A felek ez alapján összehangolják és megvitatják a cseppfolyósított földgáz beszerzésére valamint a földgáz továbbszállítására és értékesítésére vonatkozó megállapodásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.