Turizmus

Vízbeszivárgás miatt meghatározatlan időre bezárták a parajdi sóbányát

Vízbeszivárgás miatt meghatározatlan időre bezárták a parajdi sóbányát, hogy ne veszélyeztessék a látogatók biztonságát.

2024.05.16 10:29MTI

A népszerű székelyföldi turisztikai létesítmény szerdán Facebook-oldalán közölte, hogy "műszaki problémák miatt" meghatározatlan időre bezár. A sóbányát a pünkösdi időszakban turisták ezrei keresik fel útban a csíksomlyói búcsúba menet vagy jövet.

A Székelyhon.ro szerdán arról számolt be, hogy a bejegyzésben említett műszaki problémát az okozza, hogy a sóbányába április 18. óta befolyik a Korond-patak vize, amely a sós medertalajt kimosva tört utat magának. A bánya turisztikai részlegének a bezárását biztonsági okokból rendelte el az Országos Sóipari Társaság (Salrom), és a kitermelési részlegen sem zajlanak munkálatok - írta a székelyföldi hírportál.

A Maros Vízügyi Igazgatóság is megerősítette, hogy a sóbányába április 18. óta jut be a Korond-patak vize, aminek a szakemberek úgy próbálják elejét venni, hogy a kritikus szakaszon a patak vizét három vezetékbe terelték. Közölték: ellenőrzés alatt tartják a helyzetet és meghozzák a szükséges intézkedéseket, hogy megállítsák a víz behatolását, ami komoly gondokat okozhat a tárnákban.

A vízügyi igazgatóság szerdán a fejleményeket ismertetve közösségi oldalán azt írta, hogy három, 127 méter hosszú vezetékkel "hidalják át" a kritikus szakaszt. Arról is beszámoltak, hogy egy szivattyút is a helyszínre szállítottak, melynek használatára a bánya, valamint a vízügy parajdi és gyergyószentmiklósi alkalmazottait is betanították. Emellett a patak vízszintjét is folyamatosan ellenőrzik.

A Hargita megyei bányát tavaly is be kellett zárni néhány napra, miután talajvíz szivárgott a régi tárnákba, aminek hatására megnőtt a látogatható csarnokok levegőjének nedvességtartalma. Előző évben a nyári idényben szembesültek hasonló problémával, melynek orvoslása két hónap kiesést eredményezett.

A sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, 2023-ban 570 ezren keresték fel. A felszín alatt 120 méterre található látogatható csarnokokban játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várja a turistákat. Jótékony mikroklímája miatt egészségeseknek és betegeknek is ajánlott időt tölteni a tárnákban, ez segíti a relaxációt, a szervezet regenerálódását, és számos egészségügyi panaszra is javallott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.