Földmozgás

Videón a hazai földrengés-sorozat egyik legnagyobb rázkódása

Ezek a földrengések hazai viszonylatban jelentősek, ritkák, a lakosság széles körben érezte.

2023.08.19 17:30ma.hu

Egy csabacsűdi szemtanú megosztott az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriummal egy felvételt, mely rögzítette a mai első rengést. A rengések pár perc elteltével pattantak ki, a felvételen jól látszik a földrengés intenzitása.

Ezek a földrengések hazai viszonylatban jelentősek, ritkák, a lakosság széles körben érezte. A kisebb-nagyobb utórengések folyamatosak, a következő napokban még aktivitás várható.

Mint ismeretes, magyar idő szerint 11 óra 13 perckor majd 11 óra 16 perckor két földrengés pattant ki hazánkban egymás után. Jelenlegi becslések alapján Gyomaendrődtől 11 km-re volt a földrengések epicentruma. A földrengések magnitúdója 4.0 volt, így a lakosság széles körben érezhette. A földrengések mélysége a manuális kiértékelések alapján 8 és 9 km volt. A következő napokban utórengések várhatóak - figyelmeztetett Facebook-oldalán az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Eddig Mezőtúr, Békéscsaba, Szarvas, Lakitelek, Békésszentandrás, Kondoros, Öcsöd, Gyomaendrőd, Doboz, Gádoros, Hódmezővásárhely, Kecskemét településekről érkeztek bejelentések az obszervatóriumkba.

Az első érezhető utórengés 12 óra 51 perckor pattant ki, kezdeti becslések alapján 2.9-es magnitúdóval. Azóta sem nyugszik a föld.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.