Kimaradt részletek! Miért nem verték nagydobra?

Durvul a Gyurcsány-csomag: bárkitől elvehetik a családi pótlékot

Gyurcsány Ferenc hétfői parlamenti beszédéből fontos részletek maradtak ki. A Heti Válasz Online birtokába került újabb kormányzati előterjesztés 12 szociális intézkedést és 4, a nyugdíjasokra vonatkozó pontot tárgyal részletesen.

2009.02.20 09:31Heti Válasz/Gondola

Csak szeptembertől adózik a családi pótlék, az adókedvezmények visszavétele, az úgynevezett cafeteriák (például az étkezi jegy vagy az üdülési csekk) megsarcolása 2010-től várható. 

A szociális csomag leginkább a fiatal családosokat sújtja, mivel adókötelessé válnak a lakásteremtési és otthonteremtési támogatások is. 

A kormány azt szeretné elérni, hogy ezeken megosztozzanak a szülők; két év haladékot kapnának, és utána nem egy összegben, hanem öt évre elosztva kellene adózniuk. 

Az adóztatási technika ugyanaz lesz, mint a családi pótléknál illetve a nyugdíjaknál, úgynevezett adóterhet nem viselő járandósággá minősítik ezeket a juttatásokat. Ám ez csak azokra vonatkozik, akiknek teljes jövedelme (a szocpollal együtt) a 19 százalékos, alacsonyabb sávban adózik, mert ők továbbra is adómentesen vehetik fel a járandóságokat. 

Amennyiben a támogatás „átlöki" őket a magasabb, 38 százalékos sávba, akkor a többlet után 19 százalékos adót kell fizetniük. Mindez még jobban megbéníthatja a lakásépítéseket és az új lakások piacát, hiszen egy kétgyermekes családnak nyújtandó 2,3 millió forintos vagy egy háromgyermekesnek járó 3,8 millió forintos támogatás utáni adóteher jó néhány szülőnek elveszi a kedvét a vásárlástól. Továbbra sem derül ki ugyanakkor, hogy a gyed részbeli visszavétele a két évnél rövidebb biztosítási jogviszonnyal rendelkezőknél mikortól várható.
 
A gyermekesek mellett újabb kellemetlenség éri a nyugdíjasokat, a jövőben a 62 év felettiek számára is csak akkor állapítják meg a nyugdíjat, ha felfüggesztik munkaviszonyukat: ezen túl nyugdíj mellett a korhatár betöltése után sem dolgozhatnak. Visszaveszik a gáz- és távhőtámogatás egy részét is, mivel ott is a rászorultsági elv fokozott érvényesülését ígérik, ám ezek részleteiről nem szól a kormányzati előterjesztés. 

A Heti Válasz Online az alábbiakban szó szerint közli a kormányzati dokumentumnak a szociális- és nyugdíjrendszerre vonatkozó pontjait. A korábban közzétett 11 pontos adócsomaghoz hasonlóan a királyi többes alatt most is a Magyar Köztársaság kormányát kell érteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.