Figyeljünk oda másokra is a hidegben!

Szűcs Erika: a legnagyobb gond a lakhatással rendelkezők fagyhalála

Az idei rendkívül hideg tél nagyon sok áldozatot szedett, januárban eddig 40-en fagytak meg; ezen szerencsétlen emberek többségének volt fedél a feje fölött, mindössze egynegyedük volt hajléktalan - mondta el Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter hétfőn Budapesten.

2009.01.12 16:44MTI

A legnagyobb gond a lakhatással rendelkezők fagyhalálának magas száma, ezen viszont a kormányzat csak részben tud segíteni, elsősorban úgy, hogy hozzájárul az energiaköltségekhez - mondta sajtótájékoztatóján a tárcavezető, hangsúlyozva, a hajléktalan-ellátás a krízishelyzetben történő működés szempontjából rendezett.

Hozzátette: a lakhatási támogatás normatívája 2009-ben 425 forintról 450 forintra emelkedett négyzetméterenként, illetve úgy döntöttek, hogy az úgynevezett védendő fogyasztók esetében, tehát a szociálisan rászorulóknál és a fogyatékkal élőknél az adósság felhalmozódásakor sem engedik a szolgáltatás megszüntetését. Kitért arra, hogy a fagyhaláleseteket megvizsgálva megállapították: a kapacitások, a finanszírozás és a krízishelyzetben történő működés szempontjából a hajléktalan-ellátás rendezett.

A hajléktalanok ellátását szociális munkások, diszpécserszolgálatok segítik minden régióban, s több "krízisautó" is szolgálatban van - mondta.

Az egészségügyi ellátás az egyik legfontosabb feladat ebben az időszakban
- hangsúlyozta Szűcs Erika.

Elmondta, hogy hajléktalanokat ellátó orvosi rendelő jelenleg vidéken húsz, Budapesten hat helyen működik. Több 24 órás egészségügyi centrum is fogadja a hajléktalanokat, ezekhez "lábadozó-férőhelyek" is csatlakoznak, ebből Budapesten jelenleg 95 van, Miskolcon és Pécsett összesen 28, s hasonlóakat hoznak létre Debrecenben, Szegeden és Veszprémben.

Azzal kapcsolatban, hogy sokan úgy fagytak meg, volt fedél a fejük fölött, a miniszter szólt arról, több helyen bevezették a kártyás mérőórákat a villamosenergia- és a földgáz-szolgáltatásban, amelyekhez az önkormányzatok hozzájárulhatnak.

Így elérhető, hogy a kártyás mérőórák finanszírozásán keresztül biztosított legyen az energiaellátás a háztartásokban
- hangsúlyozta.

Mint mondta, a krízishelyzetek kialakulásának megakadályozásáért a minisztérium javasolja olyan kormányrendelet megalkotását, amely előírja az energiaszolgáltatóknak, hogy a gázellátás, illetve az elektromosenergia-ellátás megszüntetését kötelezően jelentsék be az illetékes jegyzőnek - így az önkormányzat megtehetné a szükséges lépéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.