A 42-es főúton

Elvesztették a legelőjüket - utat zárnak le a gazdák

A Berettyóújfalu-környéki gazdák évek óta legeltetik állataikat a Hortobágyi Nemzeti Paktól (HNP) bérelt földeken, de a most lezárult legelőpályázaton nem nyertek, összesen mintegy háromezer hektár föld használatát veszítik el szeptember elsejétől.

2014.01.31 12:17MTI

Félpályás útlezárással tiltakoztak legelőik elvesztése ellen gazdák Berettyóújfalu határában, a 42-es számú főúton pénteken 10 és 12 óra között: a demonstrálók mintegy 40 gépkocsival 500 méter hosszúságban sorakoztak fel Berettyóújfalu határában.

Mavranyi Zsigmond főszervező az MTI tudósítójának elmondta: a Berettyóújfalu-környéki gazdák évek óta legeltetik állataikat a Hortobágyi Nemzeti Paktól (HNP) bérelt földeken, de a most lezárult legelőpályázaton nem nyertek, összesen mintegy háromezer hektár föld használatát veszítik el szeptember elsejétől - ismertette a részleteket a főszervező.

Mavranyi Zsigmond 15 éve bérel 500 hektár földet, most csupán 50 hektárra pályázott, de semmit nem kapott. Megjegyezte, hogy 250 birkájának, 40 kecskéjének és 70 mangalicájának sorsa vált bizonytalanná szeptembertől, amikor a nyertesek használatába kerülnek a földek.

A demonstráció konkrét kiváltó oka, hogy korábbi tiltakozásukat - amit Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez írt levelükben fejtettek ki, és kérték a pályázatok eredményének megsemmisítését -, "egy pohár vízben gerjesztett viharnak" minősítette a szaktárca - jelezte Mavranyi Zsigmond.

A kétórás félpályás útlezárás idején az érintett útszakaszon, a 42-es főút 44-46-os kilométerszelvényében rendőrök irányítják a váltakozó irányú forgalmat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.