A gyed extra tetszik neki

Bajnai Gordon szerint folytatódik a rezsihazugság

Helyette épületszigetelési, -korszerűsítési programokkal csökkentenék a fűtési költségeket, akár 30 százalékkal. A kiskeresetűeket az egykulcsos adó megszüntetésével segítenék.

2013.09.06 13:10MTI

Az Együtt-PM szövetség vezetője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: már az első rezsicsökkentés is átverés volt, az Orbán-kormány három évében 17 százalékkal nőttek a rezsiköltségek, ezt ugyan csökkentették 10 százalékkal, ám a megszorítások ezt a hatást lenullázták.

A volt kormányfő azt mondta: igazságtalannak és fenntarthatatlannak tartja a mostani rezsicsökkentést. Helyette épületszigetelési, -korszerűsítési programokkal csökkentenék a fűtési költségeket, akár 30 százalékkal. A kiskeresetűeket az egykulcsos adó megszüntetésével segítenék.

Bajnai Gordon ugyanakkor helyeselte a családi adókedvezmény kiterjesztését és a gyed extra tervezett bevezetését.

Kitért arra, hogy a Magyar Villamos Művek százmilliárdos profitjának egy részét is az általuk javasolt rezsicsökkentés érdekében használnák fel. Emellett - folytatta - olyan programot indítanának, amely ellenőrzött körülmények között lehetővé tenné, hogy a rászorulók ingyen jussanak tűzifához.

Bajnai Gordon ugyanakkor helyeselte a visegrádi Fidesz-KDNP-frakcióülés két másik döntését, a családi adókedvezmény kiterjesztését és a gyed extra tervezett bevezetését.

Szerinte a kormányoldal belátta tévedését, és két fontos ügyben változtatott eddigi politikáján. Az Együtt-PM szerint azonban a gyesen lévőknek is lehetővé kellene tenni, hogy az ellátás mellett dolgozzanak. Emellett sürgette, hogy a kormány állítsa vissza a kisgyermekes anyák munkahelyi védettségét, amelyet korábban megszüntetett.

A devizahitelesek megsegítéséről úgy foglalt állást: a Fidesz továbbra is felelőst és nem megoldást keres, noha a devizahitelezést az első Orbán-kormány engedélyezte. Felhívta a figyelmet arra, hogy három év alatt megtízszereződött a nem fizető adósok száma.

Korábbi javaslataikon kívül szorgalmazta, hogy a Magyar Nemzeti Bank is vegyen részt az adósmentésben, eurótartalékát ugyanis átlagosan 272 forint körüli árfolyamon szerezte be. A nyereség egy részéből segíteni lehetne a bajba jutott hiteleseknek - jelentette ki.

Az Együtt-PM újra lehetővé tenné, hogy a munkanélküli adósoknak átmenetileg csak havi 10 ezer forintot kelljen törleszteniük, az árfolyamgátban részt vevők gyűjtőszámlán halmozódó tartozásának egy részét pedig a bankadóból írnák le.

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában azt mondta, rezsicsökkentésre még a Kádár-rendszerben sem volt példa, erre "még a népbarát, magukat népbarátnak mondó kommunista kormányok sem voltak képesek". Bajnai Gordon erre úgy reagált: az egykor antikommunista Orbán Viktor mára Kádár János legszorgalmasabb tanítványává vált, valaha a rendszerváltás jelképe volt, ma viszont azé a rendszeré, amelyet le kell váltani.

Bajnai Gordon szerint mindazonáltal az Orbán-kormány nem népbarát, hanem "a barátok kormánya". Szerinte ezt jelzi, hogy a Fideszhez közeli cégeknek jut a közbeszerzések nagy része, miközben Magyarország egyre lejjebb csúszik a versenyképességi rangsorokban, egyre kevesebb pénz jut oktatásra, egészségügyre, és kitartóan zsugorodik a gazdaság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.