Elkezdődött a szüret Dél-Békésben

Hatalmasak a dinnyék - irány a mustra!

Elkezdődött a dinnyeszüret hétfőn Dél-Békésben, az ország legnagyobb dinnyetermelő vidékén.

Idén nem csíkos, hanem pettyes lesz a magyar dinnye - képek! képgaléria

2013.07.16 01:30MTI

Simonka György (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, a magyar zöldség-gyümölcstermékek népszerűsítésével megbízott miniszteri biztos elmondta: az április hideg miatt az idén nem lesz rekordtermés, hektáronként 30-40 tonna betakarítása várható, a minőség viszont kiválónak ígérkezik. Lédús, édes termés kerül Dél-Békésből a hazai piacokra és az áruházláncokba.

Tájékoztatása szerint a dinnye felvásárlása folyamatos, a kilogrammonkénti ár jelenleg 50-60 forint között alakul a gyümölcs minőségtől függően.

A dinnye termelési költsége hektáronként átlagosan 1,5-1,7 millió forint közötti összeg. Kilogrammonként 33-35 forintos átvételi ár nyújt fedezetet az előállítási és a kiszerelési költségekre, a termelők 40-50 közötti átlagár mellett tudnak jövedelmet realizálni a tevékenységből. Az idén országosan 10 százalékkal nőtt a dinnye vetésterülete, az 5500 hektárnak több mint a hatvan százaléka található Dél-Békésben.

Az áruházláncokkal történő partnerségi megállapodással kapcsolatosan Simonka György emlékeztetett: azt javasolták a magyar dinnyetermelők képviselői az áruházláncoknak, hogy július 15-től ne vásároljanak külföldről dinnyét, mert lesz elegendő jó minőségű magyar dinnye a belföldi piacon, nem lesz szükség importra, valamint hogy az első osztályú magyar dinnyét napi világpiaci áron vásárolják meg.

Hozzátette: a magyar friss dinnye ára jelenleg 150-160 forint kilogrammonként a kiskereskedelmi forgalomban, a nagyobb áruházakban az átlagár kilogrammonként várhatóan 100-110 forint körüli lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.