Nagyon megviseli a szeszélyes időjárás

Viharvert lett az idei magyar dinnye

Egy átlagos évben június végére érik be a hazai görögdinnye, de az idén erre csak július 20. körül lehet számítani...

2013.07.01 00:29MTI

A késés oka, hogy nagyon megviselte a növényt az időjárás - írja a Teol.hu az általa megkérdezett termelőre hivatkozva. Először a június eleji nagy és tartós lehűlés miatt dobálta le a növény a virágait, majd összeszedte magát a múlt heti nagy melegben, most ismét megállt a fejlődésben. Az járt jobban, aki nem dőlt be a múlt heti kánikulának és a fólia alatt is tartott dinnyét.

Kilónként 100 forint alatt?

Erre Lipták László annyit válaszolt, ha a boltban 100 forintért kínálják a dinnyét, akkor a termelőtől harmincért veszik át. És ezért az összegért a gazdálkodóknak még be is kell szállítani a gyümölcsöt az üzletekbe.

Simon Vince sellyei falugazdász szerint az ő környékükön az idén 280 hektáron termelnek dinnyét, míg húsz éve 2500 hektáron. Az import miatt sokan hagyták abba a termelést, mert míg a szezon elején 250-200 forintot kérnek kilójáért, addig mire a magyar beérik jelentősen visszaesik az ára.

Bognár János szedresi termelő elmondta, a nagybani piacokon már most az árusok arról panaszkodnak, hogy kevés a kereskedő és azok is óvatosan vásárolnak. A válság hatása a gyümölcspiacra is begyűrűzött, az emberek ott spórolnak ahol tudnak.

Ennek ellenére a dinnyetermelők abban bíznak, ha tartósan meleg lesz a nyár, akkor kevesen tudnak majd ellenállni annak, hogy legalább pár kilót ne vásárolnának a hazai, zamatos görögdinnyéből.

Sok benne a víz és a vitamin

A dinnye 90-95 százaléka víz, ám tévedés azt hinni, hogy semmiféle jótékony hatást nem fejt ki azon rövid idő alatt, amíg átfut a szervezeten. Fiatalít, tisztítja a beleket, a vesét, segíti a méreganyagok távozását. Húsában sokféle karotin található, amely a szervezetben A-vitaminná alakul, sok benne a C, a B1 és a B6-vitamin, de niacin, folsav, vas és mangán is van benne. Tíz deka görögdinnye 29 kcal-t tartalmaz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.