Tobin-ügy

Határozatban ítélte el a Ház Viviane Reding fellépését

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta azt a határozati javaslatot, amellyel a képviselők elfogadhatatlannak nevezik Viviane Reding, az Európai Unió jogi biztosának Tobin-ügyben tett nyilatkozatait.

2013.04.29 17:50MTI

A Ház 277 igen szavazattal, 53 nem ellenében és 7 tartózkodás mellett döntött az alkotmányügyi bizottság előterjesztésének elfogadásáról. A Fidesz, a KDNP és a Jobbik megszavazta a javaslatot, míg a szocialisták nemmel voksoltak.
   
Az Országgyűlés határozatával elismerte az ír hatóságok együttműködési készségét, valamint az ír igazságügyi miniszter elkötelezettségét a Tobin-ügy megoldására. Ezzel egy időben ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezték, hogy egy jogerősen elítélt ember elkerülje cselekményének büntetőjogi következményeit a "szabadság, biztonság és igazságosság" térségeként jellemzett Európai Unióban azáltal, hogy az állampolgársága szerinti tagállam nem hajtja végre egy másik uniós ország jogerős bírósági ítéletét.
   
A parlament elfogadhatatlannak nevezte emellett, hogy Viviane Reding "tényekkel alá nem támasztott politikai vélekedése alapján" igazolhatónak tartja Írország uniós alapelvet sértő eljárását. A Ház ezért felszólította az uniós biztost, hogy tegyen meg mindent az Európai Unión belüli igazságügyi együttműködés, így a bírósági ítéletek kölcsönös elismerése érdekében.
   
Az alkotmányügyi bizottság előterjesztése indoklásában emlékeztetett arra, hogy Viviane Reding a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott, március 9-én megjelent interjúban olyan nyilatkozatot tett, amelyben megkérdőjelezi a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, és érthetőnek nevezi, hogy egy Magyarországon jogerősen elítélt bűnelkövetőt Írország nem ad át a magyar hatóságoknak.
   
Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyermeket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte őt. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin a legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra. Tobin 2011. november 9-én saját akaratából őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését.
   
Navracsics Tibor az idén március 29-én jelentette be, hogy az ír állampolgárságú férfi kész letölteni büntetését, és azt kérte, hogy Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathassa Magyarországon megkezdett büntetésének letöltését. A miniszter közölte: arról tájékoztatta ír kollégáját, személyesen garantálja, hogy ha Tobin Magyarországon megkezdi büntetését, kérelme esetén Írországban folytathatja a szabadságvesztés letöltését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.