Joseph Daul ellentámadást indított

Viviane Reding Magyarország elleni hadjárata feldühítette az Európai Néppártot

Viviane Reding alapjogi, igazságügyi és állampolgárságért felelős uniós biztos a jelenlegi magyar kormánnyal szemben tanúsított "agresszív" hozzáállása miatt vitába keveredett az Európai Néppárttal, melynek maga is tagja.

2013.04.25 10:08MTI

Az uniós ügyekkel foglalkozó European Voice című hetilap úgy értékeli, a párt európai parlamenti (EP-)képviselőcsoportjának vezetője, Joseph Daul ellentámadást indított, mert úgy véli, Reding stábja "titkos tájékoztatást" folytat Orbán Viktor kormánya ellen. A bizottság jelenleg is értékeli a magyar alaptörvény módosítását - emlékeztet a lap, amely úgy látja, Dault a "Masz" (Új Magyar Szó online, maszol.ro) két cikke dühítette fel, amelyekben a kolozsvári portál Redinghez közel álló forrásokra hivatkozva arról cikkezett, hogy az Európai Néppárt a Fidesz kizárását fontolgatja, valamint, hogy José Manuel Barroso, a bizottság elnöke már eldöntötte, hogy a magyar alaptörvény módosítása "nem elfogadható", és ebben Angela Merkel német kancellár támogatását is bírja.
   
A lap emlékeztet, hogy a kolozsvári lapnak címzett levelében Daul tagadta a cikkek állításait, és egy olyan kitételt is alkalmazott, amely szerint Reding biztosnak és stábjának, ha valami mondanivalója van Magyarországról, akkor ezt nekik is írásban kellene közölniük. A maszol.ro azt írta, hogy az általa állítottak a néppárt vezetőségének a horvátországi Dubrovnikban tartott vacsoráján hangzottak el. Daul irodája pedig azonosította, hogy a vacsorán Reding stábjából csak maga a biztos és kabinetfőnöke, Martin Selmayr vett részt. A lap Reding hivatalánál is érdeklődött, hogy ők állnak-e a tájékoztatás hátterében, de nem óhajtottak kommentárt fűzni a történtekhez. A cikk ismerteti, hogy a maszol.ro állításait Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke is tagadta.
   
A European Voice írása szerint az incidens megerősítette "némelyek aggodalmát a bizottságban", miszerint Reding elferdíti vagy legalábbis nem megfelelően tükrözi a biztosi kollégiumon belül Magyarországról kialakult "véleményegyensúlyt".
   
Az írás idézi Schöpflin György fideszes EP-képviselőt, aki szerint Reding célja az, hogy alapot teremtsen a bizottság számára egy olyan eszköz létrehozására, amellyel a brüsszeli testület "megfegyelmezheti" a tagállamokat, ehhez viszont Schöpflin szerint Redingnek el kellene szigetelnie a Fideszt az Európai Néppártban, ami viszont a szélsőjobb malmára hajthatja a vizet.
   
Az írás arra is kitér, hogy Reding a francia jobboldalt is feldühítette, amikor 2010-ben kifogásolta, hogy a jobboldali Nicolas Sarkozy vezette Franciaország romákat toloncol haza, majd a szocialista Francois Hollande győzelmekor azt írta a twitteren, hogy Franciaországba végre visszatért az igazság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.