Alkotmánymódosítás

Reding az uniós kifizetések csökkentésével fenyegetőzik

A vitatott alkotmánymódosítás miatt az uniós támogatások mértékének csökkentésével fenyegette meg csütörtökön Magyarországot Viviane Reding, az Európai Unió (EU) igazságügyi biztosa.

2013.03.14 16:56MTI

"Az (Európai) Bizottság a szerződések őre, és ebben a minőségben nem nézi végig tétlenül azt, hogy lábbal tiporják ezeknek a szerződéseknek az alapelveit" - hangsúlyozta Reding Berlinben. 

Az Európai Bizottság berlini képviseletén az MTI érdeklődésére elmondták: Viviane Reding egy csütörtök délelőtti sajtóbeszélgetésen nyilatkozott a magyar alkotmány módosításáról. 

Az EB alelnöke, igazságügyi biztosa a BITKOM német informatikai és távközlési szakmai szervezet esti pódiumvitájára utazott a német fővárosba, a rendezvényen Fogyasztói jogok a web 2.0 világában - kihívások az európai politika előtt címmel tart előadást. 

A magyar parlament hétfőn hagyta jóvá az alkotmány újabb módosításait, amelyek nemzetközi bírálatok kereszttüzébe kerültek - jegyezte meg a brit hírügynökség. Az uniós biztos elmondta: a bizottság felül fogja vizsgálni a magyar alaptörvény megváltoztatását és az abból adódó következményeket. 

Reding utalt az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkére, amely szerint az EU-ban egy tagállam jogai korlátozhatók, amennyiben sérülnek a szövetség értékei. Mint mondta, ez a magyarországi kifizetések csökkentését vagy az ország szavazati jogainak korlátozását is jelentheti. Reding a Fidesz kétharmados parlamenti többségére célozva hangsúlyozta: az alaptörvény nem játék, és nem lehet félévente nekiállni módosítani azt. 

Az EU-biztos, aki Orbán Viktor magyar kormányfőhöz hasonlóan az Európai Néppárthoz tartozik, hozzátette: az a benyomása, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. Az Európai Bizottság attól tart, hogy a módosított magyar alkotmány korlátozza egyebek mellett a sajtószabadságot, az igazságszolgáltatás és a jegybank, valamint más állami intézmények függetlenségét - írta a brit hírügynökség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.