Tobin-ügy

A KIM szerint Reding megtéveszti a közvéleményt

Viviane Reding, az Európai Bizottság alapjogi, bel- és igazságügyi biztosa a Tobin-ügyben megtéveszti a közvéleményt a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága szerint.

2013.03.19 16:33MTI

Az államtitkárság közleményében utalt arra, hogy múlt csütörtökön a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztos szóvivője, Mina Andrejeva Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón azt közölte: minden, a Tobin-ügyben kapott levélre válaszoltak.

A KIM közlése szerint ugyanakkor "a valóság ezzel szemben az", hogy sem a 2012. november 13-án, sem a 2012. november 26-án a Tobin-ügyben, valamint a 2013. február 14-én Bora Bora-ügyben írt levelekre mind a mai napig nem kaptak választ, mint ahogy elutasításra találtak informális kapcsolatfelvételi kísérleteik is.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a múlt héten írt nyílt levelet Viviane Redingnek, abban felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a biztos egy lapinterjúban kijelentette: nem lepte meg, hogy az ír hatóságok nem adták ki állampolgárukat Magyarországnak abban az időszakban, amikor ott komoly aggályok merültek fel az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban. Levelében Navracsics Tibor azt is szóvá tette, hogy Viviane Reding nem válaszolt az ügyben írt hivatalos leveleire.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság 2012. júniusban végleg elutasította.

A Bora Bora-ügy lényege, hogy - sajtóhírek és Morvai Krisztinának, a Jobbik európai parlamenti képviselőjének tájékoztatása szerint - egy magyar állampolgárságú nőt és magyar-francia kettős állampolgárságú négyéves gyermekét hónapok óta Bora Borán tartja fogva és bántalmazza a francia állampolgárságú férj, aki elvette útlevelüket, és a csendes-óceáni szigeten válópert indított, hogy megszerezze közös gyermeküket. A férfi ügyvédje ugyanakkor a magyar sajtóban korábban visszautasította, hogy ügyfele bántalmazta volna feleségét és korlátozná szabad mozgását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.