Levelet írtak

Trafik - az MSZP a legfőbb ügyészhez fordul a pályázatok ügyében

A kiszivárgott információk alapján "fideszes képviselők döntöttek" a trafikpályázatokról, ami kimeríti a hivatallal visszaélés és befolyással való üzérkedés tényállását.

2013.04.29 14:05MTI

Az MSZP levélben fordult a legfőbb ügyészhez a kiskereskedelmi dohánykoncesszióról szóló pályázatok ügyében - jelentette be hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila. A szocialisták pártelnök-frakcióvezetője emellett három kérdést tett fel a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának.

A politikus azt mondta, hogy miután a kiszivárgott információk alapján "fideszes képviselők döntöttek" a trafikpályázatokról, ami kimeríti a hivatallal visszaélés és befolyással való üzérkedés tényállását. A pártelnök-frakcióvezető véleménye szerint ezért a legfőbb ügyész akár hivatalból is vizsgálatot indíthat az ügyben. Hozzátette: a ha Polt Péter ezt nem tette meg, akkor arra kérik, hogy a levelet tekintse ismeretlen tettes ellen tett feljelentésnek.

Emellett írásban megkeresték Gyulai Zsoltot, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, akinek három kérdést tettek fel. Kik voltak a bírálóbizottság tagjai, kik delegálták őket és milyen szakmai ismeretekkel rendelkeztek - ismertette az első kérdést. Gyulai Zsolt kapott-e "politikai iránymutatást" a pályázatok elbírálásához és ha igen, akkor ez kiktől és milyen formában érkezett - folytatta a másodikkal. Az MSZP arra is kíváncsi, hogy nyilvánosságra kívánják-e hozni a pályázatok bírálati lapjait - ismertette az utolsót.

Mesterházy Attila azt mondta, most már három oka is van a pályázatok eredménytelenné nyilvánításának. Egyfelől megváltoztak a pályázati feltételek, hiszen most már tíz, illetve a legutóbbi hírek szerint 12 százalékosra akarják emelni az árrést. Emellett nincsen jogorvoslat, pedig a bíráló bizottság tagjai "szubjektív alapon döntöttek" - jelentette ki. Harmadik indokként említette, hogy az újsághírek szerint "zavaros körülmények között, a bűncselekmény gyanúját is felvető módon történt az elbírálás".

Az MSZP azt követeli, hogy érvénytelenítsék a pályázatok végeredményét és készüljön egy átlátható kiírás, amelyikbe a szakma is bele tud szólni és amelyik biztosítja a korábban is dohányforgalmazással foglalkozó családok megélhetését.

A szocialista frakció azt kérte, hogy azok vihessék tovább ezt az üzletet, akik eddig is csinálták, ne pedig "a fideszes haverok, rokonok". Úgy tűnik, azt garantálták, hogy a fideszesek mindenképpen lehetőséghez jussanak - reagált egy kérdésre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető államtitkár korábbi szavaira.

Lázár János a hétfői kormányszóvivői sajtótájékoztatón kijelentette: semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a pályázati eredményekkel kapcsolatos bírálatokra reagálva úgy fogalmazott: nem tudja garantálni, hogy "minden trafik szocialistákhoz kerüljön", és nem tudja kizárni azt sem, hogy a győztesek között vannak, akik "korábban a Fideszre szavaztak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.