TI Magyarország

Trafik - közérdekű adatigénylés a pályázatok nyilvánosságra hozataláért

A trafikpályázatok nyilvánosságra hozatalát közérdekű adatigényléssel kérte hétfőn több szervezet, valamint hírportál, köztük a Transparency International (TI) Magyarország - közölte a jogvédő szervezet.

2013.04.29 13:49MTI

A közlemény szerint az atlatszo.hu oknyomozó portál, a hvg.hu, az index.hu, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az origo.hu és a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület az adatokat egyszerre kérte a nemzeti fejlesztési minisztertől és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től.

A TI Magyarország álláspontja szerint a trafiktörvény megalkotása, valamint a pályázatok lebonyolítása során felmerült problémák súlyos korrupciós lehetőséget mutattak. A jogvédő szervezet szerint a trafiktörvény azt bizonyítja, hogy a korrupció rendszerszintű, mert javarészt kormány közeli érdekcsoportok kapták meg a biztos bevételt jelentő lehetőségeket. Hozzáteszik, a koncepciót és magát a törvényjavaslatot "az akkori frakcióvezető barátja" készítette, akinek "üzleti érdeke fűződik az új szabályozáshoz".

A pályázatok és mellékletei, valamint a bírálat menete és dokumentumai nem nyilvánosak, így nem lehet megállapítani, hogy az elbírálás korrekt volt-e - fűzik hozzá.

A TI Magyarország szerint a trafiktörténet az úgynevezett state capture tipikus példája, amikor közhatalmi döntéshozatalt a közérdek helyett magánérdekek vezérelnek, centralizált, jól kidolgozott rendszerben. Kifejtik: a konstrukció lényege, hogy az így megalkotott jogszabályok legálissá teszik a visszaéléseket.

A Transparency International felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország a múlt héten mutatta be Londonban a Nyílt Kormányzati Együttműködés keretében tett antikorrupciós vállalásait. A jogvédő szervezetnél úgy vélik, a nemzetközi közösség előtt bemutatott kormányzati akcióterv intézkedései messze nem alkalmasak az ilyen típusú visszaélések megfékezésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.