A nyertesek: ne tervezzenek hosszú távra

Mesterházy: érvénytelenítsék a trafikpályázatok eredményét!

"A dohánypiac újraosztása a korábban meghirdetett célokkal - a kis- és közepes vállalkozások támogatásával, a tartósan munkanélküliek álláshoz juttatásával - ellentétesen történt meg, 40 ezer család megélhetését veszi el."

2013.04.26 13:10MTI

Az MSZP a trafikpályázatok eredményének érvénytelenítését követeli - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila pártelnök. Jelezte, ha a kormányzat nem tesz eleget ennek, a szocialisták kormányra jutva új pályázatot írnak ki.

Mesterházy Attila arra hivatkozott, hogy a dohánypiac újraosztása a korábban meghirdetett célokkal ellentétesen történt meg, 40 ezer család megélhetését veszi el, ráadásul jogorvoslati lehetőség nélkül. Bírálta, hogy a vesztesek annak ellenére sem ismerhetik meg a bírálatokat, hogy a pontok egy részét szubjektív szempontok alapján osztották ki.

A pártelnök követelte, hogy a kormányzat hozza nyilvánosságra a bírálatokat, az értékelők személyét, vagy azonnal érvénytelenítse a pályázatok eredményét, és helyette írjon ki új tendert.

Azt mondta, a pályázatokon jelentős részben fideszes politikusok és barátaik érdekeltségei, illetve Fidesz-közeli cégek győztek. A CBA igazgatósági tagjai, a Continental Dohányipari Zrt.-hez kötődő emberek vagy épp a Vimpex-csoport vezetői - sorolta Mesterházy Attila, megjegyezve, hogy egyik esetben sem kis és közepes vállalkozásról van szó, az utóbbi tulajdonosa pedig vietnami. Ezt szembeállította azzal, hogy a kormányzat korábban a magyar kis és közepes vállalkozások helyzetbe hozását, a tartósan munkanélküliek és a fogyatékkal élők álláshoz juttatását nevezte a trafiktörvény egyik céljának.

Az MSZP elnöke szerint a "botrányba fulladt" trafikpályázat, az amiatt érkező panaszok sora jól mutatja, "hogyan jutalmazza klientúráját" a Fidesz-kormány. Azt mondta, a dohánypiac újraosztását eleve Lázár János barátja, a Continental dohánycég vezetője kezdeményezte, sőt besegített a törvény megírásába is.

A tendert aztán olyan feltételekkel írták ki, hogy a dohányboltok üzemeltetése ne legyen jövedelmező - folytatta, utalva rá, hogy az eredeti tervek szerint a trafikokban csak dohánytermékeket lehetett volna árusítani, később azonban kétszer is bővítették a termékkört. "De közben szóltak a haveroknak, hogy (...) nyugodjatok meg, pályázzatok nyugodtan, a végén (...) jövedelmező üzletág lesz ez" - fűzte hozzá.

Mesterházy Attila szerint ezt támasztja alá az is, hogy Lázár János pár nappal a pályázati eredmények kihirdetése után egy törvénymódosítással két és félszeresére növelné a dohányboltok profitlehetőségét, azaz tízszázalékosra a garantált árrést. Hozzátette: ezzel a pályázati kiírás talán legfontosabb pontját változtatják meg utólag, miközben a jelentkezések elbírálásakor az üzleti terv volt a döntő.

Az MSZP elnöke elképesztőnek nevezte, hogy a médiában megjelenő és hozzájuk is eljutó panaszok szerint a győztesek sorra keresik meg az eddigi trafiktulajdonosokat azzal, hogy átvennék az üzletüket, és alkalmaznák őket. Elgondolkodtató, hogy évtizedes tapasztalttal rendelkező emberek helyett olyanok nyertek a pályázatokon, akiknek se üzlethelyiségük, se rutinjuk nincsen, és eddig "a showbizniszben vagy időjósként" dolgoztak - hangoztatta.

Kitért arra, hogy ugyanakkor több megye területének kétharmada lefedetlen marad, így ott a feketekereskedelem bővülésére kell számítani.

A pályázatok nyerteseinek Mesterházy Attila azt üzente: ne tervezzenek hosszú távra, mert az MSZP 2014-es választási győzelme esetén el fogják veszíteni a koncessziós jogukat, a szocialisták ugyanis - ha kell, törvénymódosítással - új, átlátható pályázatot írnak ki a trafikok üzemeltetésére.

Jelezte mindazonáltal, a tisztességes győzteseknek nincs mitől félniük, ők bizonyára egy megismételt eljárásban is nyerni fognak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.