Március 15.

Csupán minimális katonai tiszteletadás lesz a nemzeti lobogó felvonásánál

A rendkívüli időjárásra való tekintettel minimális katonai tiszteletadás mellett vonják fel a nemzeti lobogót március 15. alkalmából.

2013.03.15 09:54MTI

A hírt Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára péntek reggeli rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be Budapesten.

Az államtitkár elmondta törvényi kötelezettség, hogy a nemzeti ünnep alkalmából fel kell vonni a lobogót. A Magyar Honvédség gondoskodik ennek levezényléséről.

Mint kifejtette: a 2006. augusztus 20-ai ünnepen történtek nyomán alakult operatív törzs az elmúlt napokban folyamatosan egyeztetett. Az országszerte több ezer riasztás és a rengeteg baleset miatt a Belügyminisztériumban csütörtök este a törzs - amelynek tagjai többek között az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a Magyar Honvédség, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Terrorelhárítási Központ, az Országos Mentőszolgálat és a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága - rendkívüli ülést is tartott.

Ezt követően a kormány a Belügyminisztérium (BM) javaslatára csütörtök este, nem sokkal tíz óra után az összes nyílt, kültéri megemlékezését lemondta. Egyúttal minden pártot, szervezetet és önkormányzatot arra kértek, hogy az emberek testi épsége érdekében szabadtérre tervezett rendezvényeiket zárt térben tartsák meg vagy halasszák el.

Áder János államfő és Tarlós István főpolgármester közös, a Múzeumkertbe tervezett programja elmarad. A Parlament kupolatermében a Kossuth- és a Széchenyi-díjak átadását megtartják, az ünnepségen Áder János köztársasági elnök is részt vesz.

Balatoni Mónika azt mondta: azt nem látták indokoltnak, hogy a megfelelő, biztonságos helyszínekre tervezett programokat is lemondják. Azok számára, akik a rendkívüli időjárás ellenére úgy döntenek, hogy kilépnek otthonukból - benti helyszíneken biztosítanak programokat, a közös ünneplés lehetőségét. Így az Országos Széchenyi Könyvtárban, az I. kerületi önkormányzat aulájában, a Tárnok utcai iskolában, a Magyar Honvédség Hadtörténeti Intézet és Múzeumban és a Nemzeti Táncszínházban fennakadás nélkül megtartják a programokat - tette hozzá.

A rendkívüli időjárási helyzet miatt, a jelenleg is az ország közútjain rekedt emberek mentésével kapcsolatban tárcaközi egyeztetést tartanak. Erről a BM és az OKF később közös sajtótájékoztatóján számolnak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.