Ha az ír kormány visszavonja egy nyilatkozatát?

Navracsics: letöltheti büntetését hazájában Tobin

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint ha Írország visszavonja a 2008-as uniós kiadatási kerethatározat elfogadásakor tett nyilatkozatát, Írországban is letöltheti a büntetését Francis Ciarán Tobin, akit távollétében Magyarországon jogerősen börtönbüntetésre ítéltek.

2012.11.26 19:25MTI

 A Viviane Reding uniós alapjogi biztosnak írott levelében az igazságügyi miniszter hangsúlyozta: a 2000. április 9-én Leányfalun két gyereket halálra gázoló ír állampolgárságú Tobinra a magyar bíróság által 2002-ben távollétében kiszabott három év fogház végrehajtásának egyetlen jogi akadálya egy Írország által tett nyilatkozat.
   
A Redingnek küldött levél MTI rendelkezésére bocsátott angol nyelvű változata egy Írországnak 2008-ban kelt, az uniós kiadatási kerethatározatával kapcsolatos nyilatkozatát említi, mint az ügy megoldásának egyetlen akadályát. "...ha ezt a nyilatkozatot visszavonják, Tobin Írországban is letöltheti a büntetését" - fogalmaz a miniszter.
   
Navracsics Tibor "őszinte háláját" fejezte ki azért, hogy Viviane Reding kezdeményezésére az EU bel- és igazságügyi tanácsa október 26-i tanácskozásán napirendre vette a kölcsönös elismerésre vonatkozó jogi eszközök végrehajtásának témakörét. A levélben a miniszter azt írta: a legutóbbi eszmecsere megfelelő előkészületet jelentett "a régóta várt háromoldalú, politikai szintű találkozóra", amelyen vele és Alan Shatter ír igazságügyi miniszterrel együtt megvizsgálhatnák a Tobin-ügy megoldásának lehetséges módozatait.
   
A kormányfő helyettese hangsúlyozta: "nagyra értékelném, ha erre a politikai szintű találkozóra sor kerülne. Készséggel állok rendelkezésére, hogy a találkozó időpontját mielőbb kitűzhessük".
   
Szerinte amennyiben a nemzeti hatóságok nem teszik meg a végrehajtáshoz szükséges intézkedéseket, megtörténhet, hogy a bűncselekmények áldozatai nem kapnak megfelelő védelmet. Emiatt nagyra értékeli, hogy az EU bizottsága jelentést kíván készíteni "a kölcsönös elismerésre vonatkozó eszközök végrehajtásáráról", és Magyarország ehhez kész minden szükséges információt megadni.
   
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) MTI-nek küldött közleménye szerint Navracsics Tibor 2011 márciusa óta nyolc levelet írt Viviane Redingnek és négyet Alan Shatternek Tobin gyermekgázolási ügyében, valamint hivatalba lépése óta számos fórumon vetette fel a témát a gázolóra kiszabott börtönbüntetés végrehajtását követelve.

 Az alapjogi biztos a témában háromoldalú találkozót kezdeményezett a magyar és az ír igazságügyi miniszter részvételével, végül pedig az Európai Unió Tanácsa igazságügyi szekciójának október 26-i ülésén az unió 27 tagországának igazságügyi miniszterei előtt felhívta a figyelmet az európai elfogatóparancs megfelelő alkalmazására.
   
A KIM közlése szerint Navracsics Tibor leveleiben nemcsak az egyedi eset borzalmaira, a családot ért fájdalomra és igazságtalanságra hívta fel a figyelmet, hanem arra is, hogy az ügy minden uniós tagállam ügye, mert nem lehet hagyni, hogy egy uniós állampolgár más uniós állampolgárok ellen elkövetett bűncselekményéért uniós országban jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetéssel kapcsolatban egy szintén uniós tagállamban olyan döntés születik, hogy azt nem lehet végrehajtani.
   
A közigazgatási és igazságügyi miniszter bízik abban, hogy Francis Ciarán Tobin Írországban vagy Magyarországon letölti kiszabott börtönbüntetését, az uniós jogrendszer pedig a jövőben nem ad majd lehetőséget arra, hogy egy jogi kiskapu miatt hasonló eset állhasson elő - tette hozzá a közlemény.
   
A KIM szakértői Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti (EP) képviselőnek szintén megküldték kérdéseire a válaszokat - tették hozzá.
   
Az EP-képviselő hétfőn kiadott közleményében nyilvánosságra hozta Navracsics Tibornak november elején írt levelét, amelyben kifejtette, szerinte milyen lehetőség van arra, hogy Tobin letöltse börtönbüntetését, és arra kérte a minisztert, tegyen meg minden szükséges lépést ehhez.
   
Francis Ciarán Tobin több mint tíz éve gázolt halálra két gyereket Leányfalun, miután a megengedettnél gyorsabban hajtott és felhajtott a járdára. A magyar bíróság 2002-ben - miután óvadék ellenében elhagyhatta Magyarországot - távollétében három év fogházra ítélte. Tobin azóta sem felelt tettéért. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság idén júniusban végleg elutasította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.