Akadályozza a működési engedély kiadását?

EMMI: a hajléktalanok szállójának vet gáncsot az MSZP

Egyelőre nem nyílik meg a XIII. kerületben a Szabolcs utcai, újonnan átépített hajléktalangondozó. Az illetékes, MSZP-s vezetésű önkormányzat a kormányhivatal felelősségére hivatkozik, ám minden más körülmény arra utal, a szocialista irányítású Angyalföld akadályozza a működési engedély kiadását.

2012.11.08 07:45HavariaPress

Nem fogadhatja a rászorulókat a háromszáznegyvenötmillió forintos beruházás keretében elkészült Szabolcs utcai egészségügyi centrum - hívta fel a figyelmet közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A korábban belgyógyászati osztályként működő épületet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bérleti szerződés fejében bocsátotta a fővárosi önkormányzat rendelkezésére.

A minisztérium úgy fogalmaz, ,,a területileg illetékes, XIII. kerületi önkormányzat nem adta meg a működési engedélyt a fővárosi Szabolcs utcában kialakított hajléktalangondozóra". Ezzel szemben Gellért Lajos, az MSZP-s irányítású kerület sajtóreferense - reagálva az Emmi közleményére - azt írta, a központ jelenlegi kialakításával a hatályos rendelkezések szerint nem kaphat működési engedélyt, így az önkormányzat jegyzője ennek megfelelően fogalmazta meg a szakhatósági véleményt is. Gellért szerint tévedés, hogy a kerület nem járult hozzá a működéshez, hiszen tőlük csupán a szakhatósági vélemény származik, az engedélyt a kormányhivatal utasította el.

A sajtóreferens azonban arról nem tájékoztatott, hogy az illetékes kormányhivatal a működési engedélyt pusztán formálisan adja ki, és kizárólag abban az esetben, ha a szakhatósági vélemény pozitív elbírálást tartalmaz. Közleményében Gellért Lajos annyit elismer, az állásfoglalásban a kerület valóban nem javasolta az engedély megadását. Ám kifejti, a szocialista Tóth József polgármester által vezetett helyhatóság egyébként nem ért egyet az intézmény elhelyezésével, többek között azért, mert a hajléktalanellátók egyenetlenül oszlanak meg a budapesti városrészek között. ,,Míg a XIII. kerületben ezernél több hajléktalanról gondoskodnak jelenleg is, addig van olyan része a fővárosnak, ahol egyáltalán nincs ilyen intézmény" - magyarázta a sajtóreferens. A szakhatósági állásfoglalásban a jegyző megállapítja, a többfunkciós központban az átmeneti szállóként szolgáló és az egészségügyi célú egységek egyidejű használata nem biztosítható.

A Fővárosi Önkormányzat az esettel kapcsolatban lapunkat úgy tájékoztatta, szakmailag megmagyarázhatatlan a kerületi jegyző nevében hozott építésügyi szakhatósági döntés.
,,A központ felépítését az Emmi tárgyévi határidős feladatnak minősítette a fővárosi önkormányzattal kötött, Budapest hajléktalanellátásának fejlesztését célzó támogatási szerződésben. A létesítmény pontos átadásával a programban előírt, vállalt kötelezettségét a főváros teljesítette" - írta lapunknak a sajtóosztály. A kormányhivatal a XIII. kerület polgármesteri irodájának építésügyi osztályától kért szakhatósági állásfoglalást arról, hogy a Szabolcs utcai intézmény megfelel-e az építéshatósági követelményeknek. A kerület elutasító véleménye azonban túlment a jogszabályi felhatalmazáson, ugyanis nem a szociális ellátás szempontjai, hanem az intézmény egészségügyi feladatainak megítélése alapján döntött.
,,A Fővárosi Önkormányzat ezért fellebbezést nyújt be a kerület szakhatósági döntésén alapuló kormányhivatali ítélet ellen. A jogorvoslat során az ügy a Nemzeti Rehabilitációs és Szociálpolitikai Hivatalhoz kerül, két hónapon belül várható jogerős döntés".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.