Az eredeti emlékművet vandálok tették tönkre

Cseljabinszk: felavatták a világháborús magyar hadifoglyok emlékművét

Az oroszországi Cseljabinszkban kedden felavatták a második világháborús magyar hadifoglyok emlékművét.

2012.10.09 19:43MTI

A Cseljabinszki terület (megye) - és egyben a dél-uráli régió - központjában kiadott közlemény emlékeztet, hogy a milliós nagyvárosban a 2000-es évek elején már volt egy emlékművük a hadifogságban meghalt magyar katonáknak, azon a helyen, ahol a háborús években eltemették őket. Ennek felállítását Magyarország kezdeményezte a moszkvai Vojennije memoriali (Háborús emlékhelyek) hadisírgondozó társasággal közösen. Az eredeti emlékmű, egy gránittömb azonban nem sokáig állt, vandálok tönkretették.

Amikor döntés született az új emlékmű felállításáról, úgy határoztak, hogy azt egy másik helyen, abban a temetőben fogják felállítani, ahol a magyar hadifoglyokat korábban újratemették. Az emlékművet a Magyarországgal egyeztetett eredeti tervek alapján emelték, a költségeket a Vojennije memoriali fedezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.