Pécs és Magyarország érdekei

A mecseki uránbánya újraindítása ellen tiltakozik az LMP

Tiltakozik az LMP az ellen, hogy uránbányát nyissanak a Mecsekben.

2012.06.21 11:27MTI

Az ellenzéki párt az MTI-hez csütörtökön - mások mellett Jávor Benedek parlamenti frakcióvezető aláírásával - eljuttatott közleményében leszögezi: Pécs és Magyarország érdekeit "nem az emberi egészséget és természetet súlyosan károsító újabb uránbánya, hanem a megújuló energia és az energiahatékonyság szolgálja".

Emlékeztetnek: zöld civil szervezetek nyomására június elején hozták nyilvánosságra az ausztrál Wildhorse és két magyar állami tulajdonú cég 2012 februárjában aláírt, "jelentős elkötelezettséget előrevetítő" együttműködési megállapodását. Ebből látható, hogy a cél az uránbánya újraindítása - írják.

Az LMP szerint a baranyai megyeszékhely és térsége munkaerő-piaci krízisét az uránbányászat újraindítása nem fogja megoldani; az új bánya megnyitása évi pár százmillió forint többlet adóbevételt ígér, ám egyelőre azt sem lehet tudni, hogy ez mely településekhez folyna be.

Fontos megjegyezni, hogy a korábbi uránbányászati tevékenység következtében a felszín alatti vizek elszennyeződése miatti kármentesítésére eddig 3,5 milliárd forint közpénzt költöttünk - hívja fel a figyelmet az LMP, amely szerint megengedhetetlen, hogy a kormány "egy ilyen irracionális és káros projekttel kockáztassa a helyben élők egészségét, a természet épségét és Pécs kulturális, turisztikai vonzerejét".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.