Az adóhatóság gyanú, bejelentés alapján ellenőriz

Az NAV már nem ellenőrzi rendszeresen a nagy adózókat

Továbbra is rendszeresen ellenőrzi a multinacio­nális cégeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a kontroll a teljes beszállítói lánc felderítésére és részletes vizsgálatára is kiterjed.

2012.08.11 09:51MTI

Ugyanakkor a jogalkotó januártól megszüntette a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező háromezer adózó kötelező ellenőrzését, így az adóhatóság gyanú, bejelentés alapján "mozdul rá" a multikra - olvasható a Magyar Hírlap szombati számában.



"2011. december 31-ig az adózás rendjéről szóló 2003-as törvény egyik bekezdése előírta az állami adóhatóságnak, hogy a legnagyobb adóteljesítménnyel, költségvetési kapcsolatokkal rendelkező háromezer adózót rendszeresen, legalább háromévente valamennyi adónem és költségvetési támogatás vonatkozásában ellenőrizze. Mivel Magyarországon jellemzően a multinacionális cégek rendelkeznek a legnagyobb adóteljesítménnyel, a rendelkezés gyakorlatilag az ilyen társaságok ellenőrzésére vonatkozott. A jogalkotó a kötelező ellenőrzés intézményét 2012. januártól megszüntette" - közölte a NAV a lap érdeklődésére.

Az adóhatóság az idei évtől a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózók közül főként azok ellenőrzését rendeli el, amelyek adókötelezettség-vizsgálata nem feltétlenül a költségvetési kapcsolatuk volumene alapján szükséges, hanem egyéb kockázati tényezők is indokolják.

"Az adóhatóság továbbra is rendszeresen ellenőrzi azokat a multinacionális cégeket, amelyek vonatkozásában a rendelkezésre álló információk alapján felmerül a gyanú, hogy tevékenységük során nem tartják be az adójogszabályok előírásait. A multinacionális kereskedelmi cégek vizsgálata során az adóhatóság minden esetben a teljes beszállítói lánc felderítésére és részletes vizsgálatára törekszik" - hangsúlyozta az állami adóhatóság.

A lap a cikk szerint azután kereste meg az adóhatóságot, hogy Fekete Balázs, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott: a legnagyobb áruházláncok némelyike megköveteli a vágóhidaktól, hogy a beszállított áru egy részét dokumentumok nélkül adják át, a húsiparon belül mindennaposak az illegális, áfabefizetést mellőző ügyletek. A NAV cáfolja e szektor adóelkerülő magatartását - írja a Magyar Hírlap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.