Aknamezővé változott a dinnyeföld

Túl sok vegyszer? Tömegesen robbannak fel a dinnyék!

Valóságos aknamezővé változott egy kínai tartomány, ahol egymás mellett sorakoznak a dinnyeföldek. A gyümölcsök "gyorsítót" kaptak, de nem bírták az iramot és szétrobbantak.

2011.05.17 14:39ma.hu

Alaposan ráfaragtak mohóságukra a kínai gazdák, akik nagyobb termést akartak, most mégis tömegesen dobhatják a disznók elé a dinnyéket. Az állami média által nemes egyszerűséggel csak aknamezőnek titulált területen ugyanis a földtulajdonosok rendszeresen növekedésserkentő anyaggal permetezik a földből kibújó töveket, hogy a dinnyék gyorsabban teremjenek és nagyobbra nőjenek.

Idén azonban úgy tűnik, kissé elszámolták magukat, vagy a szokottnál is mohóbbá váltak, míg végül túlpermetezték a gyümölcsöt és egy szép napon már csak azt látták, hogy a dinnyék egymás után robbannak fel. Csaknem 20 gazda termése ment tönkre 45 hektárnyi területen.

A gyorsítót tartalmazó legújabb vegyszert csak mostanában kezdték alkalmazni, bár széles körben elérhető volt a piacon. A kínai jogszabályok nem tiltják az efféle vegyszerek használatát, sőt, Amerikában is engedélyezett a kivire és a szőlőre. Egy helyi kertbiológus szerint biztonságos és hatékony, amennyiben helyesen használják.

Csakhogy most nem ez történt, a növekedésserkentőt túl későn vetették be, így a már érésben lévő termés pont ellenkezőleg reagált rá, mint kellett volna. A "robbanáshullámot" súlyosbította az utóbbi hetek esős időjárása is.

Az egyik gazda elmondta, hogy bő egy héttel ezelőtt fedezte fel, hogy 80 dinnyéje nyílt szét, délutánra már 100-nál tartott, két nap múlva már nem számolta.

Az ilyen szerrel kezelt dinnyéket egyébként arról lehet felismerni a szakértők elmondása szerint, hogy a dinnye formátlan, a megszokott fekete magvak helyett pedig sokkal több a fehér benne.

A kínai kormány már tavaly felemelte a szavát a túlzott növényvédőszer-használat miatt, ám érdemi változás nem történt a területen a szigorú ellenőrzések ellenére sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.