Betegség okozta a 65 centis rekorder halálát

Megdöbbent a világ: Elhunyt Pityu, a világ legkisebb embere!

Mindössze 48 éves volt Tóth István, akit nemcsak mi, magyarok, de az egész világ egyszerűen csak "Pityu"-ként emlegetett. 65 centijével ő volt hivatalosan is a világ legkisebb embere.

2011.05.12 14:29ma.hu / RTL Klub

Bohóc, zsonglőr, bűvész, egyensúlyozó művész, késdobáló, valamint többszörös világrekorder - ez volt Pityu, akit a felnőttek a mutatványaiért imádtak, a gyerekek meg teljesen odáig voltak a felnőttől, aki kisebb náluk. De Pityu már csak múlt idő: hétfőn hajnalban, mindössze 48 évesen elhunyt a győri kórházban.

Tóth István néhány hónapja, valamivel a Budapest-Bamako rali után tűnt el a nagyközönség elől, ma már tudjuk, betegsége miatt szorult ápolásra. "Április közepén elesett, elég rossz általános állapotban került be osztályunkra, és egy hosszas, 20 napos ápolást követően egy átmeneti javulás után sajnos elvesztettük őt" - mondta el a Fókusznak Dr. Kárász Tibor adjunktus.

Fotó: RTL Klub / Fókusz


Bár Pityut az egész világon a legkisebb emberként tartották számon, és 65 centijét minden bizonnyal egyetlen felnőtt ember sem tudta alulmúlni, hivatalosan soha nem ismerték el őt a világ legkisebb embereként: a Guinness Rekordok Könyvében egészen 2009-es haláláig egy 74 centis kínai férfit tekintettek rekordernek, és Pityu ezt követően sem került be a nagykönyvbe. Ezt sosem tudta megemészteni.

Kárpótolta viszont az a sok szeretet, amit az emberektől kapott nemcsak itthon, de bármerre járt a világban. "Az emberek büszkék rá talán, akikkel találkozom. Jaj, de aranyos - mondják, és büszkeséggel tölti el őket, hogy találkozhattak a világ legkisebb emberével" - mondta pár hónappal ezelőtt egy riportban.

A Budapest-Bamako versenyre készült akkor épp, és a kamera "szeme" láttára szenvedett balesetet. Bár jogosítványát ott helyben elvették, utasként mégis elment a nagyhírű futamra, és ott sem tudott kibújni bőréből. Hiába hagyott fel már hosszabb ideje a cirkuszi karrierrel, az afrikai gyerekeket elszórakoztatta különféle mutatványaival.

Hazatérve viszont eltűnt és senki nem tudta, hova. Még a legközelebbi barátainak sem árulta el, ha telefonon beszéltek. A dunaharaszti házba pedig most már soha nem is fog visszatérni...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.