Tanulás, vagy segédeszköz kell az érettségihez?

Vastag Tomi retteg tőle, Caramel nem kockáztatott

Ezekben a napokban minden középiskolás diák és közvetlen környezete másról sem beszél, csak az érettségiről: ha épp most vizsgázik, akkor azért, ha még előtte áll, azért, az "érettek" meg ontják a jótanácsokat.

2011.05.03 11:29ma.hu
Vastag Tomi (Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence)

Van egy pont a nebulók életében, amitől előtte szó szerint retteg, utólag meg szinte alig találni olyan embert, aki ne egy kézlegyintéssel intézné el: "óh, hát ettől féltem ennyire?"

Mint minden évben, ezekben a napokban is központi téma, akár érettségizik valaki, akár izgatottan figyeli, mi várhat rá jövőre vagy két év múlva, ott vannak az izguló szülők, rokonok, és persze azok, akik már az "érettség" biztos tudatában állnak be a legyintők sorába: "nyugi, nem olyan vészes, mint gondolod".

Idén két hírességnek is drukkolhatunk: mostanában ad számot tudásáról az X-Faktoros Vastag Tomi, és a Megasztárban híressé vált Hien. És ahogy az már lenni szokott, mindketten félve néznek a vizsgákra.

Tomi leginkább a magyartól és a történelemtől retteg, szerencsére az egyiken már túl van, de nincs túl jó viszonyban a sok névvel és évszámmal - árulta el az Új Ásznak. "A matekot és az angolt nagyon szeretem, és ezekből ötös voltam, úgyhogy azokkal szerintem nem lesz baj." - nyugtatgatta saját magát.

Kevésbé fél, de érthető módon szintén izgatott Hien, aki mindig is szeretett tanulni, így hamarosan ő is átveheti az áhított bizonyítványt.

De vajon mi a helyzet azokkal, akik régebben érettségiztek?

Falusi Mariann (Fotó: RedLemon)

A vizsga egyik már-már elengedhetetlen "kelléke" a puska, és szégyen, nem szégyen, bizony a megmérettetéseknek a híres emberek is pontosan ugyanúgy futottak neki, mint bármely más kisdiák.

"Diákkoromban puskáztam, mindenki puskázik." - meséli Till Attila, A Nagy Duett múlt héten kiesett versenyzője. "Meg is voltam lepődve, megkérdeztem a nagyobbik fiamat, aki hatodikos, hogy ők hogy szokták, és azt mondta, ők nem szoktak." - avatta be az Aktív nézőit.

Ki ne emlékezne az Éretlenek című vígjátékra, amelyből bizony szép számmal leshettünk el puskázási trükköket, de manapság ezeknél jóval kifinomultabb mószereket vethetnek be a diákok: már nem kell kézzel körmölni, elég, ha a tananyagot letöltjük a netről és a lehető legkisebb méretben kinyomtatjuk, de olyan is van, aki a telefonjára tölti fel az anyagot és mint egy elektronikus könyv, úgy nézi a tételeket.

"Nincs olyan ember, aki nem puskázott, az egésznek csak a módjában van változás" - osztja Tilla véleményét Falusi Mariann is, aki a harisnyába varrt és a könyv alá rejtett puskákat említi meg. "Azért voltam szerencsés, mert iszonyú jó memóriám volt még akkor, és addig, amíg megírtam a puskát, meg is tanultam az anyagot." - emlékszik vissza a Pa-Dö-Dö énekesnője.

Érdekes módon nemcsak az "érett" nemzedék tanárai, de a mai oktatók egy része is azt vallja, hogy aki vette a fáradságot, és saját maga elkészítette a puskáját, az megérdemli, hogy használhassa is azt - ha még egyáltalán szüksége van rá, hisz írás közben tényleg sok minden észrevétlenül rögzül az agyban.

SP (Fotó: spmusic.hu)

Persze vannak itt is kivételek, SP-től például a magyartanára nem vette jónéven, hogy a kívülről naplónak látszó könyvben nem a saját személyes élményei, hanem Petőfi életének fontosabb elemei szerepeltek.

A Nagy Duett-beli partnere, Iszak Eszter is beismerte, hogy néha illegális eszközökhöz nyúlt, de az érettségi még számára is tabu volt. "Kevés olyan ember van, aki érettségin mer puskázni" - vélte a fiatal műsorvezető, nem véletlenül.

Egy egyszerű iskolai dolgozat közben lebukni legfeljebb egy kínos elégtelennel jár, az érettségin viszont ennél súlyosabb következményekkel kell számolnia a vakmerő diákoknak.

Míg Falusi Mariann ez utóbbitól sem riadt vissza, és saját szavaival élve "boldogan végigpuskázták az egészet", addig Caramel nemhogy érettségin, de a legegyszerűbb hétköznapi dolgozat közben sem volt képes puskázni. "Én voltam az a diák, akinek mindig az arcára volt írva, hogy puskázik, puskázik, puskázik!" - imitálja közben a kezével a villogó fényt is.

Szóval mindenki döntse el saját vérmérséklete szerint, hogy mennyit kockáztat, egy biztos: érdemes elhinni az "öregeknek", hogy az érettségi csak a gimnázium padjából ülve tűnik nagy mumusnak, aki a négy évet derekasan végigcsinálta, azt már a bizottság is valahogy átrugdossa!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.