Hólavina temetett be magyar hegymászókat

Frissítve! Meghalt egy magyar hegymászó a Magas-Tátrában

Négy magyar hegymászót temetett be egy hólavina a Lomnici-csúcs alatt; egy meghalt, kettőnek súlyos az állapota.

2011.02.06 18:11MTI

Egy magyar hegymászó meghalt, kettő pedig súlyos sérüléseket szenvedett vasárnap délután a Magas-Tátrában - közölte a magas-tátrai hegyi mentőszolgálat.

Jozef Janiga, a mentőszolgálat igazgatója szerint a tragikus baleset a Lomnici-csúcs alatt történt, ahol négy magyar hegymászót temetett be egy hólavina. A negyedik magyar hegymászó sérülései könnyebbek.

A magyar hegymászók a Lomnici-csúcson tett túráról ereszkedtek le a Kartárik völgykatlanba. A négy magyart a lavina a völgy felső részében érte, majd legörgette őket egészen a völgy alsó felébe. A sérültek mobiltelefonon azonnal segítséget kértek. A helyszínre 12 hivatásos és önkéntes mentő vonult ki. A mentési munkálatok az esti órákig tartottak.

A két súlyos sérült végtagcsont-töréseket szenvedett. A mentők a helyszínen első segélyben részesítették, majd szánkón a Kőpataki-tóhoz szállították őket, ahonnan pedig drótkötélpályán vitték le Tátralomnicba. A könnyebben megsérült magyar hegymászó zúzódásokat szenvedett, s a mentők kíséretében saját lábán tette meg az utat a Kőpataki-tóhoz.

Szerencsés János, kassai magyar főkonzul az MTI tudósítójának elmondta: az elhunyt magyar hegymászó holttestét a tátralomnici halottasházban helyezték el, s a hatóságok hivatalból elrendelték a boncolást is.

"A sérült magyar hegymászókat jelenleg a poprádi kórházban kezelik. Két személy sérülése nagyon súlyos, a harmadiké enyhe. Az orvosi beavatkozások elvégzése, vizsgálatok lefolytatása után a rendőrség hivatalosan azonosítani fogja a személyeket" - fejtette ki a főkonzul.

Lomnici-csúcs - Fotó: wikipedia.org

Szerencsés János felhívta a figyelmet a Magas-Tátra veszélyeire is, amelyet nagyszámú magyar állampolgár látogat rendszeresen. Elmondta, hogy "bár nem magas, de nagyon veszélyes hegyvidékről van szó". A hegységben évente 10-15-en halnak meg, "többségük azért, mert nem veszik figyelembe az időjárási körülményeket, vagy letérnek a kijelölt ösvényekről".

"Nagyon fontos a hegyi mentőszolgálat utasításainak a betartása; miután az utóbbi napokban megenyhült az idő, fokozottabb a lavinaveszély. A Magas-Tátrába látogató turistáknak semmiképpen sem szabad megfeledkezniük a megfelelő biztosításról, mert az esetleges baleset költségei tetemesek" - figyelmeztetett a főkonzul. 

A magas-tátrai hegyi mentőszolgálat kimutatása szerint az idei téli idényben ezen a helyen ez már a harmadik lavina.

Tavaly január elején három tapasztalt magyar hegymászót sodort el a lavina a Magas-Tátrában. A magyarok akkor a Kopki hegygerincen ereszkedtek lefelé a Dracia Dolinka elnevezésű völgybe (Sárkány-völgyecske). Sikerült kiásniuk magukat a hó alól, ám súlyos végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek. Az egyik sérült lábfejét később amputálni kellett.
A Magas-Tátrában évente több mint egytucatnyi személy veszti el életét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.