Orbán "bulája" a melegfelvonuláson

Képek: Gyurcsány és a fél MSZP vezetés ott menetelt a melegek között

Karanténba zárt melegek, SÜN-öző ellentüntetők, néhány szocialista nagyágyú és Orbán "bulája" - címszavakban így lehetne összefoglalni a 15. Budapest Pride leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű fesztivál záróeseményét, a melegfelvonulást.

Karanténba zárt melegek, ellentüntetők és politikusok a fővárosi melegfelvonuláson képgaléria

2010.07.12 08:15Bencze Áron, ma.hu

Az esemény alapját még egy 1969-es, úgynevezett Stonewall-lázadás adta, amikor is egy meleg bár közönsége szembe szállt az őket zaklató rendőrökkel.

A stonewalli események emlékére szervezik meg azóta számos országban évről évre a melegfelvonulást. Igaz, eredetileg nem kordonok közé szorulva. Márpedig a budapesti eseményt hermetikusan elzárták a külvilág elől: az Andrássy út keresztutcáit is jó száz méterre a felvonulóktól kordonnal erősítették meg.

A Jobbik korábban szervesen részt vett az ellentüntetésben, az egyik lap ezért meg is kereste a párt szóvivőjét, hogy megtudakolja, részt vesz-e a Jobbik valamely prominens politikusa a melegfelvonuláson.

A sajtófőnök így válaszolt: „Igen, az egész frakció. A férfiak Árpád-sávos tangában, borotvált mellszőrzettel, a nők pedig álbajusszal táncolnak majd a rózsaszín kamion platóján.” Komolyra fordítva a szót: nem. Köszönjük, Pál Gábor.

A mintegy ezer menetelő a Hősök terénél gyülekezett, ahol a szivárványszínű zászlókkal díszített kamionról szóltak a különböző melegszervezetek vezetői a tömeghez. Hősök vagyunk, és Budapest forró – nagyjából így lehetne összefoglalni annak a három beszéd esszenciáját, mely után végül nekiindult a menet az Oktogon irányába.

A transzparensek egyikén az állt, hogy „Majd én megkülönböztetem magam, ha akarom”, a másikon pedig az, hogy „Magyarország a mi hazánk is”. Voltak, akik viccesre próbálták venni, egy kisnyugdíjas nénike például a „Lesbosaurus nem hal ki” feliratú táblája mögött mosolygott, míg két fiatal srác a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat példányával a kezükben demonstrált.

És az „Orbán Viktor fényképét nem teszitek mellé?” – érdeklődésre eképp reagáltak: „Az túl sok lett volna, ez itt Orbán bulája, épp elég!"

A tömegben feltűnt az MSZP fél vezérkara is. Gyurcsány Ferenc fehér tornacipőben és lezseren félig felállított ingnyakban lapogatta Szabó Zoltán vállát, mellette Klára asszony, Molnár Csaba és Vadai Ágnes poroszkált, aki a hírTV kamerájának közeledésére azt bírta mondani, hogy ha most ennyi kamera van Ferin, akkor mi lesz, ha ő lesz megint a miniszterelnök?

Néhány méterrel hátrébb egy külföldi tánccsoport próbált maradandót alkotni. Bájos törtséggel azt skandálták: leszbik vagyunk, cigányok vagyunk, antifasiszták vagyunk. Remek…

A tömegben egyébként rengeteg osztrák és német szimpatizáns volt, akik elsősorban antifasiszta attítűdüket domborították, egy brit leszbikus pedig 48-as kokárdában feszített.

Hogy miért? A konvojt nem sokkal az Oktogon előtt négy ellentüntető lassította le, őket a rendőrség azonnal elvezette.

Az incidens, illetve a kordonon túli bekiabálások a menetelőket is hangorkánra késztették, az egyik blog beszámolója szerint valaki azt kajabálta vissza: "Rohadt buzi náci!". A katarzisról sajnos lemaradtunk. Kár érte. Talán jövőre…

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.