Politikai ellenségként tekintettek "Sissyre"

A Stasi Romy Schneidert is megfigyelte

Információkat és adatokat gyűjtött Romy Schneider osztrák születésű világhírű színésznőről a Stasi, a keletnémet állambiztonsági szolgálat - derült ki hétfőn.

2009.12.21 19:30MTI

A fiatalon híressé vált színésznő elkötelezett harcosa volt a Kelet-Németországban börtönbe zárt politikai foglyok szabadon engedésének - számolt be Steffen Meyer, a Stasi archívumát felügyelő hivatal szóvivője. Politikai szerepvállalása miatt az NDK rettegett biztonsági szolgálata politikai ellenségként tekintett Romy Schneiderre - számolt be a Bild című német lap, amely arról is írt, hogy a színésznő pénzzel is támogatta a Nyugat-Berlinben 1976-ban létrehozott politikai szervezetet.

Ettől kezdve a Stasi részletekbe menően megfigyelte a Nyugat-Berlinben élő színésznő utazásait, partnereit, és aktát is vezetett róla. A titkosított aktát pár nappal a híresség 1982-ben bekövetkezett halálát követően az elhunytát rögzítő bejegyzéssel zárták le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.