A rendezőt több, mint két hónapig tartották fogva

Háziőrizetre cserélte celláját a "cukrosbácsinak" is aposztrofált Polanski

Megérkezett gstaadi villájába Roman Polanski, aki több mint két hónapi fogva tartás után került házi őrizetbe pénteken Zürich közeli börtönéből.

2009.12.04 15:50MTI

A világhírű rendezőt hárommillió eurós óvadék fejében engedték ki a börtönből. Polanskit rendőrségi konvoj kíséretében szállították Gstaadba. Két lánya, a 9 éves Elvis és a 16 éves Morgane, illetve felesége, Emmanuelle Seigner már türelmetlenül várta a művészt az 1800 négyzetméteres, kertes faházban.

A rendőrségi járművek egyenesen a villa garázsába hajtottak, a rendezőt nem lehetett látni az elsötétített ablakok mögött. A hatóságok azonban később megerősítették, hogy Polanski valóban a kocsik egyikében ült. A járművek az érkezés után 20 perccel már el is hagyták a nyaralót. "Roman Polanskit ma kiengedték a börtönből, és átszállították Gstaadba, ahol óvadék ellenében saját villájában lesz házi őrizetben" - áll a svájci igazságügyi minisztérium által kiadott közleményben. A rendező házát egy magán biztonsági cég mellett a rendőrség is őrzi. A villa közvetlen környékét le is zárták az idegenek elől.

A kisvárost több tucatnyi újságíró lepte el, de a környéken lakó közül is szép számban jelentek meg a nyaralónál. A 76 éves Roman Polanski mindaddig házi őrizetben marad, míg a svájci hatóságok eldöntik, eleget tegyenek-e az amerikai kiadatási kérelemnek. A rendezőnek addig is elektronikus megfigyelőként szolgáló karkötőt kell viselnie, és nem hagyhatja el házát. A Kínai negyed, a Rosemary gyermeke és A zongorista című filmek alkotóját szeptember 26-án vették őrizetbe Zürichben, ahová azért érkezett, hogy életműdíjat vegyen át egy filmfesztiválon.

Roman Polanski ellen évtizedek óta amerikai elfogatóparancs van érvényben. A vádak szerint a rendező 1977-ben szexuális kapcsolatot létesített egy 13 éves lánnyal, előirányzott büntetését azonban nem töltötte le, és megszökött az ítélethirdetés előtt. A művész érvei szerint ugyanakkor az ellene folyó ügyet eljárási hibák miatt meg kellene szüntetni. Polanski lengyel és francia állampolgársággal is rendelkezik, az Egyesült Államokba 1978 óta nem tért vissza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.