Mindössze 34 éves volt...

Belehalt fogyókúrájába az önsanyargató menyasszony

Egy 34 éves, szigorú diétát folytató nő meghalt Nagy Britanniában, miután nagyjából 20 kilót adott le azért, hogy formába hozza magát az esküvőjére.

2009.10.17 18:13Kiskegyed

A 34 éves Samantha Clowe 11 héten át követte szigorúan az alacsony kalóriatartalmú LighterLife-diétát, amikor otthonában összeesett, és szívmegállás miatt elhunyt. A lány eredetileg 110 kiló volt, a fogyókúrát orvosa is szükségesnek tartotta, mivel 175 centijéhez képest ez a súly feltétlen kóros. A kóros elhízás márpedig betegség, továbbá biztos belépő a súlyosabb, krónikus betegségekhez.

A fiatal hölgy halálát természetesen kivizsgálták, ám a hivatalos szakértők nem tudták (merték?) egyértelműen eldönteni, vajon a többek által is vitatott diéta okozta-e. A brutális diéta 12 héten keresztül 530 kalóriában maximálja a bevihető napi kalóriamennyiséget. Sok szakember azonban elképzelhetőnek tartja, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrend és a gyors súlyvesztés hozzájárulhatott a szívmegálláshoz.

A hivatalos boncolási jegyzőkönyv végül a halál okaként végül szívritmuszavart állapított meg. Krónikus betegségben bizonyíthatóan nem szenvedett az ifjú hölgy. Betartotta a LighterLife tanácsait; még a diéta megkezdése előtt konzultált házi orvosával, aki megvizsgálta és nem ellenezte a dolgot: mivel nem talált semmilyen egészségügyi rendellenességet. Samantha 11 héten át csak leveseket evett, és olyan turmixokat, melyeket ez a speciális fogyókúra javasolt.  Az előírt időben elment az orvosához ellenőrző vizsgálatra és látogatta a diétázók csoportos összejöveteleit is.

Nem bírja a szív!
Egyes szakemberek egyértelműen a drasztikus diétát teszi felelőssé a lány haláláért. Szerintük: túl gyors a fogyás üteme. Egy vélemény: „minden olyan diéta veszélyes hosszú távon, mely napi 800 kalóriánál kevesebbet engedélyez”. A túlzott ütemű súlyvesztés miatt a szív legyengül. Mindig attól függ egy diéta élettani hatása, hogy mennyi súlytól, és hogy milyen gyorsan szabadul meg a fogyózó.  Egy éhező ember szíve végső fokon olyan szinten „nyomorodik meg”, hogy már képtelen normálisan végezni a feladatát (azaz elegendő vért pumpálni a testbe), így alakulhat ki a ritmuszavar.

Ügyes!...
A LighterLife fogyókúrát 16 éves kor fölött, 25-ös testtömegindexnél vagy afölött javasolják – állandó orvosi felügyelet mellett. Napi három étkezés engedélyezett, mely levesek és turmixok váltogatásából áll, továbbá napi négy liter vizet javasolt fogyasztani.

Minden „normális” étel tiltott, helyette a LighterLife étkezéshelyettesítő turmixok, levesek és habok „játszanak” – és amelyeket természetesen a cégtől kell megvásárolni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.