Botrány

400 eurós bírságot kapott egy férfi, mert 'szovjet sapkát' viselt

Egy észt állampolgár a Szovjetunió szimbólumait tiltó törvénybe ütközött, miután Oroszországból átlépte a határt.

2023.10.26 06:20ma.hu

Az észt hatóságok 400 eurós (426 dollár) bírságot szabtak ki egy férfira, aki a helyi média szerint egy szovjet címerrel díszített sapkában lépte át a határt. A volt szovjet köztársaságban törvény tiltja a szovjet szimbólumok, és újabban az orosz államhoz kapcsolódó jelképek használatát.

Az ERR médiaorgánum szerint az észt állampolgárt szombaton állították meg, amikor Oroszország felől átkelt. A tisztviselők felhívták a figyelmét, hogy az "agresszor állam" szimbólumainak nyilvános megjelenítése tilos, és pénzbírságot szabtak ki rá.

A rendőrség még májusban figyelmeztette az észteket, hogy a győzelem napi rendezvényeken tilos a szovjet vagy orosz zászlók, illetve az oroszországi Donbász köztársaságok zászlóinak, valamint a Z és V latin betűknek a felmutatása, amelyek Moszkva ukrajnai katonai hadjáratát szimbolizálják.

A tisztviselők hangsúlyozták, hogy az embereknek joguk van május 9-én virágot helyezni a sírokhoz és a második világháborús emlékművekhez járulni, de tartózkodniuk kell minden olyan jelkép viselésétől, amely Oroszország ukrajnai tevékenységének támogatásaként értelmezhető. Az észt rendőrség azt is hangsúlyozta, hogy szorosan figyelemmel kísérik a közösségi médiaplatformokat, amennyiben az interneten hasonló jogsértések történnének.

A szabályszegők akár 1200 eurós (1345 dollár) bírságra vagy akár börtönbüntetésre is számíthatnak - jelentette akkor a helyi média rendőrségi tisztviselőkre hivatkozva.

Míg nyugaton május 8-án ünneplik a náci Németország feletti győzelmet, a Szovjetunióban hagyományosan május 9-én tartottak megemlékezéseket és katonai felvonulásokat. Ez a hagyomány a mai Oroszországban és a legtöbb más volt szovjet köztársaságban is folytatódott.

Augusztusban Kalle Laanet igazságügyi miniszter nyilvánosságra hozta az észt választási törvény módosítási javaslatát, amely megtiltaná az orosz állampolgároknak, hogy részt vegyenek az önkormányzati választásokon. A helyi média által idézett jogszabálytervezet szerint az "átmeneti korlátozó" intézkedések olyan külföldi ország állampolgárait érintenék, amelyet az EU vagy az észt törvényhozás "agresszor államnak" minősített, és konkrétan orosz és fehérorosz állampolgárokat említett.

Az elképzelést azonban a kormánykoalíció néhány más tagja "alkotmányellenesnek" minősítette. Az etnikai oroszok a balti állam 1,3 millió lakosának mintegy ötödét teszik ki, akik közül becslések szerint 67 ezren orosz állampolgárok, akik jelenleg szavazhatnak a helyi választásokon.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője "oroszgyűlölőnek" minősítette a tervet, és idézte az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának különleges előadóinak jelentését, amely kiemelte, hogy Tallinn "szisztematikusan megsérti az emberi jogokat a kisebbségek, kulturális jogaik és az oktatáshoz való jog tekintetében".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.