Háború

Szemmel tartja Gigi Hadidot Izrael

Gigi Hadid, akinek az édesapja palesztin, azt mondta, hogy a palesztin népnek nyújtott támogatás nem a Hamász támogatásának jele.

2023.10.17 15:48ma.hu

Az izraeli kormány azzal vádolta meg Gigi Hadid amerikai modellt, hogy "szemet hunyt" az Izrael és a Hamász palesztin militáns csoport közötti háborút kirobbantó események felett, miután a 28 éves lány a közösségi médiában a palesztin nép támogatásáról írt üzenetet.

"Semmi zsidós nincs abban, ahogy az izraeli kormány bánik a palesztinokkal" - írta Hadid, akinek édesapja, Mohamed Hadid palesztin, egy ideiglenes Instagram-sztoriban a hétvégén közel 80 milliós online követőinek.

Hozzátette, hogy "az izraeli kormány elítélése nem antiszemita, a palesztinok támogatása pedig nem a Hamász támogatása".

Hadid üzenete gyorsan visszautasítást váltott ki Izraelből. "Semmi bátor nincs a Hamász izraeliek elleni mészárlásában" - állt egy üzenet Izrael állam hivatalos Instagram-fiókján, Hadid eredeti posztjának képernyőfotójával együtt.

"Elítélni a Hamászt azért, ami (ISIS), nem palesztin-ellenes, és támogatni az izraelieket a barbár terroristák elleni harcban a helyes dolog" - állt az izraeli fiókban. Az üzenet a továbbiakban gúnyt űzött Hadid posztjából, azzal vádolva a modellt, hogy "szemet huny az otthonukban lemészárolt zsidó csecsemők felett".

"A hallgatásod nagyon világosan megmutatta, hogy hol állsz. Látunk téged" - tették hozzá.

Múlt szerdán Hadid egy külön üzenetben közölte, hogy a palesztinok és Izrael közötti békére irányuló törekvései között "nem szerepel egy zsidó ember bántalmazása". Hozzátette, hogy Izraelben az "ártatlan emberek terrorizálása" nem erősíti a "Szabad Palesztina" mozgalmat.

A Hamász palesztin militáns csoport október 7-én meglepetésszerű támadást indított Izrael ellen, mintegy 1400 embert mészárolt le izraeli földön, akiknek többsége civil volt. A Hamász nyilatkozatai szerint a csoport akár 250 túszt is ejtett. Izrael szerint a foglyok száma inkább 199-re tehető.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya a támadásra a Gázai övezet példátlan bombázásával válaszolt, az elkövetkező napokban bombák ezreivel zúdítva az enklávét. A legfrissebb adatok szerint mintegy 2700 ember halt meg a légitámadásokban, amelyek tönkretették a sűrűn lakott térség infrastruktúráját.

Az ENSZ szerint mintegy egymillió ember - a gázai lakosság nagyjából fele - kényszerült lakóhelye elhagyására Izrael légitámadásai miatt. A hírek szerint Izrael szárazföldi offenzívát tervez a következő napokban Gázában.

Gigi Hadid és nővére, Bella Hadid, aki szintén modell, évek óta hangos szószólói a palesztinok jogainak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.