Állatvédelem

Szakértők figyelmeztetnek a macskákat kínzó vírusos TikTok trendre

A felhasználók a hónaljuknál fogva felkapják háziállataikat, és körbe-körbe pörgetik őket Taylor Swift "August" című dalára.

2023.10.06 02:30ma.hu

A TikTok jelenleg az egyik legnépszerűbb alkalmazás a világon, és az internet legvirálisabb trendjeinek központja. De míg a legtöbb ilyen trend ártalmatlan szórakozás, addig mások veszélyesek lehetnek.

Mint például egy olyan futótűzként terjedő mutatvány, amely a szakértők figyelmeztetése szerint valódi szenvedést okoz az érintett állatoknak

A népszerű videókban a felhasználók a hónaljuknál fogva felkapják háziállataikat, és körbe-körbe pörgetik őket Taylor Swift "August" című dalára. Leggyakrabban macskákról van szó, bár kutyák, kecskék és mosómedvék is feltűntek már a videókban.

@calypso.the.calico From 👹rage👹 to 😸acceptance😺#taylorswift #catsoftiktok #fearless #taylorsversion #tswift #calicocat #rescuecat #cattrend #august #augusttaylorswift #augusttaylorsversion #mainecoon #ragdoll #siberiancat ♬ original sound - Mikaela Bisson

Több ezer példa van, és a videók népszerűek - néhányat több millióan néztek meg, és a hozzászólások legtöbbször pozitívak.

De míg a gazdik és követőik jól szórakoznak, a macskák érthető módon zavartan és szorongva veszik tudomásul, hogy körbe-körbe dobálják őket.

Mivel az állatok csak néhány másodpercig vannak a levegőben, úgy tűnik, az emberek nem gondolják, hogy ez valódi szorongást vagy kárt okozna. Mások azonban felszólaltak a trend ellen: egy Abby nevű felhasználó megosztott egy videót, amelyben azt állítja, hogy az emberek bántják a macskák hónalját és gerincét azzal, hogy megfelelő támasz nélkül emelik fel őket.

"Taylor Swift szereti a macskákat, nem örülne, ha a dalára bántanád a macskádat" - írta a képaláíráshoz. (Swift nem kommentálta a trendet, és nem egyértelmű, hogy tud róla, de ő egy ismert állatpártoló és macskatulajdonos.)

@aceengel

Taylor Swift loves cats, she would not appreciate you hurting your cat to her song.

♬ original sound - Abby

Ahogy a trend terjedt, és egyre több videót töltöttek fel a TikTok-ra, állatszakértők is mérlegeltek, és megerősítették, hogy a videók embertelenek.

"Semmiképpen sem szabadna egy állatot szándékosan olyan helyzetbe hozni, hogy félelmet, szorongást, frusztrációt vagy fájdalmat érezzen az emberi szórakoztatás érdekében" - mondta Daniel Warren-Cummings, a Cats Protection állatvédő szervezet központi viselkedési felelőse a Metrónak. "Különösen a macskák élnek át rendkívüli stresszt a hintázás vagy pörgés miatt, és ez akár fizikai sérülést is okozhat nekik".

Csalódottságát fejezte ki amiatt is, hogy a felhasználók látszólagos szeretete a háziállataik iránt és a jólétük semmibe vétele között nincs összhang. Az egyik talált videóban a felhasználó azzal viccelődik, hogy "meg akarja kínozni" a macskáját.

"A kiemelt videókban a macskák a szorongás egyértelmű jeleit mutatják" - folytatta. "Még kiábrándítóbb, hogy ezeket aranyosnak vagy viccesnek írják le a hozzászólásokban olyan emberek, akik a jelek szerint macskabarátnak számítanak"."

"A nyelvezetből egyértelmű, hogy a tulajdonosok nem értik meg, hogy az állatok nem úgy éreznek és viselkednek, mint az emberek, és ez aláhúzza a macskák által átélt szorongást... Még ha csak rövid ideig tart is az élmény, ez etikátlan, és nem szabadna bátorítani"."

Úgy tűnik, az emberek könnyen ráugranak egy-egy vírustrendre anélkül, hogy elgondolkodnának azon, hogy ártanak-e az állatoknak - mindannyiunknak kétszer is meg kell gondolnunk, hogyan bánunk az állatainkkal, és hogyan használjuk fel őket internetes tartalmakhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.