Állatvédelem

Tele van a parlament patkányokkal, de nem mehetnek be macskák

A mérgező patkánycsapdák jelentős veszélyt jelentenek a macskákra - figyelmeztette egy állatvédő csoport a brit alsóházat a Daily Mail szerint.

2023.08.14 17:26ma.hu

A brit parlament alsóháza elutasította azt a kérést, hogy a rágcsálófertőzés leküzdésére macskát kérjenek, miután egy állatotthon-csoport szerint az épületben elhelyezett mérgező csapdák veszélybe sodorhatják a cicákat.

Az alsóházat "a mérgező rágcsálócsapdák használata miatt alkalmatlan környezetnek ítélték bármilyen macska számára" - jelentette a Daily Mail vasárnap a londoni Battersea Dogs and Cats Home (Battersea Kutyák és Macskák Otthona) állásfoglalására hivatkozva.

A Westminster-palotától a Temze folyó túloldalán található állatvédő szervezet a lapnak elmondta, hogy korábban már sikeresen "telepített munkaképes macskákat" különböző kormányzati épületekbe.

A csoport szerint a 16 éves Larry, a cirmos macska, akinek saját X (korábban Twitter) fiókja van, korábban a Downing Street 10-ben lévő miniszterelnöki hivatalba került, ahol 2011 óta "főegerészként" szolgál.

Egy másik, Gladstone nevű társa az Egyesült Királyság Pénzügyminisztériumában kapott helyet, míg egy harmadik, Palmerston - aki mostanra már nyugdíjas - korábban a Külügyi és Nemzetközösségi Hivatalban volt állandó alkalmazott.

A Ház korábbi vezetője, Andrea Leadsom májusban azt mondta a Sunday Timesnak, hogy a parlament alsóházát "elárasztották" a rágcsálók, és hozzátette: "ha egy félig megevett tál csipszet kint hagynánk, másnap reggelre megrágcsálnák".

A februárban végzett felújítási munkálatok miatt a patkányok és egerek a metróállomásokról a parlament épületébe "vándoroltak".

A Brit Kártevőirtó Szövetség becslése szerint az Egyesült Királyságban akár 120 millió patkány is élhet - ez a szám majdnem kétszerese az Egyesült Királyság emberi lakosságának. Hozzátette, hogy a szokatlanul meleg tél hozzájárult a patkánypopuláció gyarapodásához, miután a korábbi, keményebb téli hónapok gyakorlatilag kiirtották a rágcsálókat.

A brit kormány kártevőproblémái a molyokra és az ágyi poloskákra is kiterjednek, a Daily Express vasárnapi jelentése szerint az alsóház csak 2022-ben legalább 112 000 fontot (142 000 dollárt) költött a probléma felszámolására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.