Trükk

Optikai illúzió: Melyik sárga vonal a hosszabb?

Sokszor a "trükk" ismerete sem képes eloszlatni az érzéki csalódást.

2022.11.13 10:26ma.hu

Az érzékcsalódás egy olyan pszichológiai jelenség, amikor a valóságból érkező ingereket az agy félreértelmezi, azaz az érzékszervek által közvetített információ felhasználásával az objektív valóságtól eltérő tapasztalás keletkezik.

Illúziót bármelyik érzékszerv okozhat, ezért vannak optikai csalódások, hallási, szaglási, tapintási illúziók, valamint az időérzékkel és az egyensúly-érzékeléssel kapcsolatosak is.

Ami fontos, hogy az illúziók az emberek többségénél ugyanazt, vagy nagyon hasonló hatást váltanak ki.

Az illúziók között a legszélesebb körben az optikai csalódások ismertek (pareidolia), ennek valószínűleg az az oka, hogy az érzékelésünkben a látás az egyik legmeghatározóbb érzékelésünk.

Ez a kép látszólag egy vasúti síneket ábrázol, amelyen keresztbe, két vízszintes, egymástól távolabb elhelyezett sárga vonal látható.

A kérdés, hogy melyik sárga a hosszabb. Az, amelyik közelebb van vagy a távolabbi?  

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a két vonal teljesen különböző méretű.

Minden normális ember ránézne a képre, és azt mondaná, hogy a legtávolabbi nyilvánvalóan hosszabb, a közelebbi pedig rövidebb, igaz?

Ez valójában egy optikai csalódás, és mindkét sárga vonal pontosan ugyanolyan méretű.

A Ponzo-illúzió egy optikai csalódás, amelyben egy összefutó vonalpár torzítja két azonos méretű vonal érzékelését. Mario Ponzo olasz pszichológus publikálta 1913-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.