Állati

Szörnyeteg halat találtak egy tóban két szájjal - videó

Az emberek szerte a világon szokatlan tengeri élőlényekre bukkantak. Most egy újabbat találtak, amelyet csernobili halnak tartanak.

2022.09.22 15:46ma.hu

A halat frissen egy tóból húzták ki, a róla készült videót pedig az Oddly Terrifying nevű Twitter-oldalon tették közzé. A videó megosztása után több elmélet is született, amelyek szerint a hal a tó 2017-ben történt szennyezése miatt torzult így el.

A halbiológusok minden elméletet megcáfoltak, és azt állították, hogy ez egy ázsiai ponty, ami nem sugárzástól vagy mérgezéstől lett ilyen, hanem deformáltan született. A biológusok szerint, ha a halat radioaktív vagy vegyi szennyezés érte volna, akkor elpusztult volna.

Dr. Timothy Mousseau, a Dél-Karolinai Egyetem munkatársa szerint "a legtöbb sugárzás okozta mutáció alacsonyabb növekedést, túlélést és termékenységet eredményez". A legtöbb ilyen "mutáns" nem él elég sokáig ahhoz, hogy ilyen nagyra nőjön. Legtöbbjük lassabb, kevésbé teljesítőképes, és így nagyobb valószínűséggel esnek áldozatul vagy pusztulnak el, mint a 'normális' egyedek.

A Csernobilt alaposan tanulmányozó tudósok megemlítették, hogy milyen kiterjedt vizsgálatokra lenne szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mi is történik pontosan az ázsiai ponttyal. "Megfelelően ellenőrzött kísérletek nélkül szinte lehetetlen biztosan megmondani, hogy mi lehet az oka, hacsak nem figyeltek meg korábban más radioaktív helyeken ilyen mutációt."

Azóta kiderült, hogy a videó már 2017-ben is felbukkant a Redditen, ahol egy felhasználó megerősítette, hogy pontosan mit is látunk:a felső "szemek" valójában orrlyukak, az alsó szemek pedig a valódi szemek. A felső száj pedig a valódi száj. Az alsó "száj" egy kificamodott nyelvcsont, amely felszakította a húst. Láttam már ilyet, és a halak sokáig élhetnek vele, de evés közben sok táplálékot veszítenek."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.