Vicc

Tényleg olyan a kazah nyelv, mintha egy dízel motort indítanának be? - videó

Sokadszorra is felkapta a közösségi média a kazah hírolvasó hidegindító felkonferálását.

2019.07.10 14:00ma.hu

A kazak vagy oroszosan kazah nyelv az altaji nyelvcsalád török ágán belül a köztörök nyelvek kipcsak csoportjába tartozik.

Kazahsztán hivatalos nyelve és jelentős kisebbségi nyelv Kína Hszincsiang-Ujgur autonóm területének Ili Kazah nevű prefektúrájában és Mongólia legnyugatibb megyéjében (Bajan-Ölgij). Sokan beszélik még az egykori Szovjetunió utódállamaiban, Afganisztánban, Iránban, Törökországban, továbbá Németországban is.

Mint a többi török nyelv, a kazak is agglutináló nyelv, magánhangzó-harmóniával. Közeli rokonai a kirgiz, a tatár, a baskír és a kihalt besenyő és kun nyelvek. Lássuk, milyen szép is! Állítólag olyan, mint amikor egy dízel motort indítanának be. Bár egy komment szerint direkt nyelvtörőről van szó, amit bemelegítőnek használnak hírolvasás előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.