Hálaadás

Együtt evett farkas a báránnyal

Különleges vacsorát költhettek el New York jótékony gazdagjai hajléktalanok társaságában.

2014.11.29 17:00ma.hu

A két világ találkozására a Szent Bertalan Templomban került sor Manhattanben, ahol a nem mindennapi, gyertyafényes hálaadásnapi vacsoráért a jómódúak 100 dollárt fizettek. A szervező, Edward Sunderland atya szerint az esemény hihetetlen siker volt és azt reméli, az egész országra kiterjedő mozgalom lesz ötletéből.

A vacsorán körülbelül 500 fő vett részt a feldíszített asztalok mellett, a hagyományos hálaadás napi fogásokból – sült pulyka, krumplipüré, tökös sajttorta - álló vacsorát a The New York Palace és a Waldorf-Astoria séfjei készítették. A hangulatról zongora és szaxofon gondoskodott. „Mikor felszolgálták az ételt, mindannyian egyenlővé váltunk” - mondta az egyik résztvevő.

Sunderland szerint az esemény remek alkalom volt, hogy a jótékony adakozók kellemes körülmények között találkozzanak azokkal, akinek adományaikkal segítenek. A vendégek között voltak ügyvédek, befektetők, igazgatók, tanárok, szociális munkások, írók és zenészek. Ráadásul nem mindegyikük volt gazdag, sokan úgy gyűjtötték a pénzt, hogy kifizethessék a vacsorát. Minden asztalnál egy jól felkészült ember segítette a kapcsolatok kialakulását.

Ami igazán meglepő, hogy milyen sok hasonlóság van a két csoport tagjai között – vélekedett Sunderland. Sok gazdag ember szenved mentális betegségektől, függőségtől nagyjából hasonló arányban, mint a hajléktalanoknál.

Volt, aki kicsit aggódott, hogy kényelmetlen lesz a helyzet, de aztán kiderült, lényegesen jobb volt, mint egy olyan céges vacsora ahol az ember halálra unja magát. A szerencsétlen sorsú vendégek között volt olyan, aki már tíz éve az utcán él, de elmondásuk szerint egy éjszakára úgy érezhették nem hajléktalanok többé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.