Koons-art

30 millió dollár egy narancsszínű lufimajomért

A harmincmillió dolláros (7,4 milliárd forintos) leütési árat is elérheti Jeff Koons amerikai művész Balloon Monkey (Orange) című alkotása a Christie's aukciósház november 12-ére meghirdetett New York-i árverésén.

2014.10.05 20:30MTI
Kép: tomodachi.us

A 2006-2013 között készült narancssárga színű, rozsdamentes acélóriás a Christie's háború utáni és kortárs műalkotásokat felvonultató árverésének egyik fénypontja lesz. A lufiból kötött állatokat idéző Balloon Monkey (Orange) a becslések szerint 20-30 millió dollár közötti áron fog gazdát cserélni a november 12-i liciten.

Az 59 éves Koons 1994 és 2000 között született Balloon Dog (Orange) című szobra élő művész esetében rekordot jelentő 58,4 millió dollárért talált új gazdára tavaly novemberben ugyancsak a Christie's árverésén.

A majdnem 6 méter hosszú és 3,8 méter magas Balloon Monkey (Orange) című alkotást október 6-tól kezdve hat héten át a Christie's New York-i központja előtt nézhetik meg az érdeklődők - adta hírül a Bloomberg hírügynökség.

A hatalmas acélmajmot a multimilliomos brit műgyűjtő, Frank Cohen bocsátja árverésre, miután nyolc évet várt a szobor befejezésére, majd konstatálta, hogy az túlságosan hatalmas londoni művészeti központja számára. A narancssárga majom egy ötdarabos sorozat része: a 2006 és 2013 között készült lufimajmok mindegyike egyedi külsejű és más-más színű.

A New York-i Whitney Museum of American Art Koons munkásságának szentelt nagyszabású kiállítása 250 ezer látogatót vonzott júniusi megnyitója óta, és ezzel a múzeum történetének egyik leglátogatottabb tárlata lett. A retrospektív kiállítást október 19-ig kereshetik fel az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.