9-szer gyakrabban támadnak férfiakra

Feminista cápák: szívesebben ölnek férfit, mint nőt

A tudósok egyelőre nem találtak rá érthető magyarázatot, így tanácstalanul állnak a statisztikák előtt, amely azt mutatja, hogy a cápák valamiért szívesebben támadnak férfiakra, mint nőkre.

2014.09.05 14:55ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/luigi diamanti

A világ legtöbb halállal végződő cápatámadását Ausztrália partjainál regisztrálták, és az elmúlt 30 évben a korábbi háromszorosára nőtt a támadások száma - többek közt ezt is megállapították abban a kutatásban, amelyben a hatalmas tengeri ragadozók és az ember kapcsolatát próbálták feltárni. A queenslandi Bond Egyetem professzora, Daryl McPhee azt mondta, meglepődött az eredmények láttán, főképp az okoz neki fejtörést, hogy a kimutatások szerint a cápák kilencszer nagyobb valószínűséggel ölnek meg férfiakat, mint nőket, és erre egyelőre nem tud elfogadható magyarázatot adni. A feljegyzések elemzésekor észrevette, hogy a cápatámadások 84 százaléka férfiak ellen irányult, ez az arány a halállal végződő eseteket nézve még rémisztőbb: 89% volt a férfi áldozatok száma, és mindössze 11 százalék a nőké.

A tanulmányban a professzor igyekezett kifejezetten azokra az esetekre szorítkozni, amelyekben nem történt nyilvánvaló provokáció. Most több kutatót is bevont az eredmények elemzésébe, de első ránézésre úgy tűnik, a kiugró eltérést az okozza, hogy a férfiak gyakrabban vesznek részt vízi sportokban, mint például a szörfözés, és ezért kerülnek gyakrabban a cápák célkeresztjébe.

A szakember arra is megpróbált magyarázatot találni, miért történik extrém magas számú cápatámadás Ausztrália partjainál, a leginkább hihetőnek tűnő elmélet szerint arrafelé az átlagosnál is jobban szeretnek az emberek a tengerben fürödni. Mindenesetre nem árt tudni, hogy míg a sziget-kontinens körül összesen 171 cápatámadást jegyeztek fel az elmúlt 30 év alatt, amelyből 32 volt halálos, addig Dél-Afrikában 28-an haltak meg a 132 megtámadott ember közül. Az arány az Egyesült Államokban a legjobb - persze az áldozatok hozzátartozóit ez aligha vigasztalja -, ugyanis ott a feltűnően magas, 769 alkalommal történt cápatámadásból is csupán 25-en nem élték túl a találkozást.

A halállal végződő támadásokat egyébként befolyásolja az állatok mérete is - hívta fel a figyelmet McPhee professzor, Ausztrália vizeiben sokkal több a fehér cápa, amely a leggyakrabban támad az emberekre, de a bika- és tigriscápa is igen gyakori vendég arrafelé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.