Lezuhant amerikai katonai helikopter

Vadludak öltek katonákat

Négy katona haláláért is felelős néhány rossz helyen, rossz időben levő szárnyas.

2014.07.09 20:35MTI
Forrás: Wikipedia

Nagy testű madarakkal, valószínűleg vadludakkal ütközött az az amerikai katonai helikopter, amely január elején zuhant le Anglia keleti részén. A szerencsétlenségben a személyzet négy tagja meghalt.

A légi baleseteket vizsgáló brit szakhatóság (AIB) szerdán közzétett jelentése szerint a vizsgálat egyértelmű bizonyítékokat tárt fel arra, hogy az alacsonyan szálló gépnek madarak ütköztek a szerencsétlenség előtti pillanatokban.

Az AIB megállapítása szerint a madarak közül legalább három átütötte a 33 méteres magasságban, 200 kilométeres óránkénti sebességgel haladó helikopter szélvédőjét, és mind a pilóta, mind az első tiszt elvesztette eszméletét az elszenvedett ütéstől. A HH-60G Pave Hawk típusú helikopter az ütközés után három másodperccel lezuhant.

A januári baleset a kelet-angliai Norfolkban, a tengerpart közelében történt.

Az amerikai légierő a szomszédos Suffolk megyében, a brit királyi légierő (RAF) Lakenheath melletti támaszpontján állomásoztat harci helikoptereket és F-15-ös vadászgépeket. Ez a legnagyobb amerikai légi bázis Nagy-Britanniában.

A HH-60G Pave Hawk a Blackhawk katonai helikoptertípus egy változata, és elsősorban hadszíntéri kutató-mentő feladatokra használják.

A helikopter éjszakai repülési gyakorlaton vett részt, és egy tengerparti madárrezervátum közepén csapódott a földnek. A vizsgálati jelentés valószínűsíti, hogy a madarak éppen a gép zajától megijedve szálltak fel.

Egy éven belül ez volt a harmadik, halálos áldozatokkal járó helikopterbaleset Nagy-Britanniában.

Tavaly november végén a skóciai Glasgow egyik zsúfolt pubjára zuhant egy rendőrségi helikopter. Abban a balesetben tízen vesztették életüket - köztük a pilóta és a gépen utazó két rendőrtiszt, valamint a pubban tartózkodók közül heten -, harminckét ember megsérült.

Tavaly januárban a dél-londoni Vauxhall városrész zsúfolt főútjára zuhant és felrobbant egy civil helikopter, miután a sűrű ködben darunak ütközött egy épülő felhőkarcoló mellett. Abban a szerencsétlenségben meghalt a gép pilótája, aki egyedül tartózkodott a fedélzeten, és egy járókelő, akire rázuhantak a roncsok, tizenketten pedig megsérültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.