Japánban már tesztelik a robotbemondót

Ez a jövő? Droidok szoríthatják ki az élő hírolvasókat

Elsőre kicsit nehéz kimondani, de érdemes gyakorolni: Kodomoroid. Ez a neve annak a japán fejlesztésű robotnak, amely képes úgy felolvasni a híreket, mint egy élő bemondó - sőt, jobban!

2014.06.26 09:29ma.hu
Fotó: YouTube

Ha beválik a japánok fejlesztése, könnyen lehet, hogy néhány év múlva már nem lesznek nyelvbotlások, bakik, nem lesznek rosszul felolvasott hírek, a bemondók helyét ugyanis robotok vehetik át. A prototípust már be is mutatták, és bár kisebb fejlesztésekre még szükség van, de a főbb jellemzőket tekintve egész élethűnek tűnik. A tokiói bemutatón a Kodomoroid névre - ami a "gyermek" japán megfelelőjéből és az Android ötvözéséből alakult ki - hallgató bemondónő időről időre felhúzza a szemöldökét, pislog, a megfelelő helyeken picit biccent a fejével, és néha még a kezével is úgy mozdul, mint az igazi bemondók.

A mimikáján viszont még van mit dolgozni, a szája például hiába mozog, valójában csak nyitogatja azt, de egyértelműen semmi köze a szájmozgásnak a hallható szavakhoz. Ennek ellenére a fejlesztők ígéretesnek tartják az irányt, amit a sűrített levegővel és szervomotorokkal működtetett hírolvasó droidok jelenthetnek, az 50 éves robotikai szakértő, Hiroshi Ishiguro pedig azt is elárulta, hogy reméli, a robotok egyre okosabbak lesznek - számolt be a Daily Mirror című brit lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.