Amikor az isteni gondviselés nem elég

Héja vigyáz a pápai békegalambokra

Egy Harris-ölyv, más néven vörösszárnyú ölyv védelmezi a jövőben a katolikus egyházfő által a pápai lakosztály ablakából eleresztett békegalambokat a sirályok és a varjúfélék támadásától.

2014.04.10 02:30MTI
Forrás: Wikipedia

A Credere című katolikus hetilap csütörtökön utcára kerülő száma szerint külön e célra idomítottak be egy Harris-héjaként is emlegetett, 120 centiméter szárnyfesztávolságú vágómadárfélét (Parabuteo unicinctus) egy észak-olaszországi solymászatban.

A lap értesülése szerint a pápai testőrség, a Svájc Gárda egyik egységéhez csatlakozva a Sylvia nevű madár már a következő pápai kihallgatás alkalmával vigyáz arra, nehogy ragadozók csapjanak le a pápa és a gyermekek által a béke szimbólumaként felröptetett fehér galambokra.

A vatikáni hatóságok szeretnék megakadályozni, hogy megismétlődjön a január 26-i incidens, amelyben egy sirály és egy hatalmas fekete varjú támadta meg a két békegalambot, amelyet Ferenc pápa és két kisgyerek engedett fel a vasárnap déli Úrangyala-imádság után a pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablakából.

A téren lévő több tízezer ember által végignézett támadásban az egyik galamb elvesztette néhány tollát, amikor kiszabadította magát a sirály karmai közül, a másikat összecsipkedte a varjú.

A Harris-ölyvet szívesen alkalmazzák solymászat céljára, mert méretéhez képest igen erős, sebessége elfogadható és az egyetlen faj, amely falkában, csoportban is képes vadászni.

A kínos január incidens után az ENPA olasz állatvédő szövetség felszólította a Vatikánt, hogy hagyjon fel a galambröptetés "archaikus" hagyományával, mert a szabadban sohasem élt tenyésztett madaraknak nincsen ösztönös veszélyérzetük, ráadásul fehér színükkel azonnal felhívták magukra a figyelmet, márpedig a római sirályok és varjak éppen a galambokra vadásznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.