Semmi erotika nem volt benne

Közönség előtt veszítette el a szüzességét

Hónapok óta készült a nagy performanszra a művészeti iskola meleg diákja, nagy dérrel-dúrral harangozta be, hogy közönség előtt válik meg szüzességétől, ami bizonyos szempontból meg is történt, de igazából mégse.

2014.04.03 07:34ma.hu

Hatalmas csalódásként élte meg a közönség a meleg diák performanszát, amelynek során ő úgy tervezte, hogy elveszíti szüzességét, ám mint kiderült, ő egész másképp értelmezte a témát, és aki arra számított, hogy egy vad és a szó pozitív értelmében véve felkavaró análszexet fog látni, az bizony joggal érezhette úgy az előadás végén, hogy nem kapta meg, amit várt. A 19 éves Clayton Pettet ugyanis a jelek szerint egészen másképp értelmezte a szüzesség fogalmát, mint a legtöbb ember, és az előadása láttán az erotika az utolsó, ami bárkinek is eszébe juthat.

"Már 19 éve őrzöm a szüzességem, és nem dobom el könnyedén" - mondta néhány hónapja egy nyilatkozatában, amikor a sajtó felkapta a furcsa terveit. A mindössze 150 fős, kiválasztottakból álló közönség előtt tervezett előadás mindenesetre már jó előre heves vitákat kavart, sőt, egy amerikai internetes oldalon még egy útmutató is megjelent, "Hogyan veszítsük el az anális szüzességünket hidegvérrel" címmel.

Fotó: Clayton Pettet

A bemutatóra sikerült bejutnia a Daily Telegraph riporterének is, ő számolt be arról, hogy valójában hogyan is zajlott a bizarr esemény. Mint Theo Merz írta, a mobiltelefonokat és a fényképezőgépeket, kamerákat a bejáratnál le kellett adni, aztán körülültek egy vízzel teli tálat, ami mellett egy kefe volt, közben pedig a hátsó falra banánokat vetítettek. Clayton Pettet három kísérő társaságában érkezett meg, mindannyian csak alsónadrágot viseltek, és a fejüket fátyol takarta. A három kísérő különböző szlogenekkel festette tele Pettet testét, melyek afféle megbélyegzésként virított rajta, "tinikurva" és hasonló, nem túl hízelgő megjegyzések formájában. Mint a művészdiák mondta, a performansszal az egyik célja az volt, hogy a szüzesség megbélyegző terhét letegye magáról.

Aztán a látogatók 15 fős csoportokban átmentek egy másik helyiségbe, ahol további pornográf szlogenekkel volt telefestve a fal, és persze banán banán hátán. A következő részben mindenkit egyesével kísértek a "behatolási pontra", ami azt jelentette, hogy a szobában álló Pettet egy óriási kupac banánhalom közepén állt, továbbra is csak az alsónadrág volt rajta, és azt mondta a szobába lépő nézőnek, hogy "én vagyok az anális szüzed", aztán mélyen a szemébe nézve arra kérte, hogy vegyen fel egy banánt, és hétszer hatoljon be vele... - a szájába. "Megtettem, bár nem értettem, mi a célja, mire várhatok, aztán elhagytam a szobát. Egy ideig úgy éreztem magam, mint egy banán" - írta Theo Merz.

A meglehetősen fura módon végződött est után annyi mindenesetre megállapítható, hogy minden benne volt, ami egy művészeti performansztól elvárható: meghökkentő, gondosan megtervezett és főként jó nagy visszhangot kiváltó eseményről van szó, amit egy néhány napig még megtekinthető kiállítás tesz teljessé. Arról viszont valószínűleg még sokáig vitázni fognak a műkedvelők, hogy vajon akkor ez most mi is volt, átvágás vagy a művészet egy különösen magas szintje... De szexnek semmiképp sem nevezhető, ebben mindenki egyetért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.