A feltételezett helyszínen

Eltűnt maláj gép: talán időben odaér a feketedoboz-kereső hangradar

A hajónak három nap kell, hogy elérje a helyet, ahol a gép feltételezett roncsait megtalálták, azaz majdnem a lezuhant utasszállító fekete dobozainak elméleti adási ideje (30 nap) lejártakor érkezik a célba.

2014.04.01 09:21MTI

Feketedoboz-kereső hangradart indítottak a maláj légitársaság eltűnt MH370-es járata balesetének feltételezett színhelyére, az Indiai-óceán déli részére - közölték az ausztráliai hatóságok kedden.

Az ausztrál haditengerészet Ocean Shield nevű hadihajója hétfőn hajózott ki Perth városából, fedélzetén Towed Pinger Locator típusú, kábelen vontatott 35 kilogrammos hangradarral, amely alkalmas a repülőgép fekete dobozai adásainak vételére.

A hajónak három nap kell, hogy elérje a helyet, ahol a gép feltételezett roncsait megtalálták, azaz majdnem a március 8-án 239 emberrel a fedélzetén lezuhant Boeing 777 típusú utasszállító fekete dobozainak elméleti adási ideje (30 nap) lejártakor érkezik a célba. "Körülbelül egy hetünk maradt, de a fekete dobozok élettartama a víz hőmérsékletétől, a mélységtől és a nyomástól is függ" - hangsúlyozta David Johnston ausztrál védelmi miniszter.

A kutatásokat egy Norvégia nagyságú - 319 ezer négyzetkilométeres - vízfelszínen végzik majd. A hangradart óránként 5 kilométeres sebességgel kell vontatni, hogy felfedezhesse a jeleket.

A Malaysia Airlines gépének szerencsétlenségét gyakran hasonlítják az Air France francia légitársaság 2009-ben az Atlanti-óceán fölött eltűnt 447-es járatának esetével, amely a fedélzetén 228 emberrel, köztük négy magyar állampolgárral és egy szlovákiai magyarral a sebességmérő meghibásodása és a pilóták téves helyzetértékelése miatt zuhant a tengerbe. A kutatók akkor tudták, hol keressék a gépet, és öt nappal később találtak is roncsokat. Huszonhárom hónapra volt azonban szükség arra, hogy megtalálják a repülési adatokat rögzítő berendezéseket.

Az MH370-es járat esetében a műholdak által talált roncsok egyikét sem azonosították még a Boeing darabjaival. A hatalmas erőkkel folytatott keresés a katasztrófa után több mint három héttel még mindig nem vezetett eredményre.

Kedden tíz repülőgép és kilenc hajó vett részt a kutatásban. A kutatási övezetet a múlt héten módosították, miután újabb számításokat végeztek a gép feltételezett útvonaláról, amely a tervezettnél feltehetően gyorsabban repült és több üzemanyagot fogyasztott, így az első becsléseknél északabbra zuhanhatott le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.