Európa

Negyvenéves a Kocka! Rubik Ernővel ebédel Barroso

A kora délutáni munkaebéd témája: hogyan lehet a műszaki, tudományos, mérnöki és matematikai pályákat vonzóbbá tenni a fiatalok számára. Hát így - immár négy évtizede...

2014.03.28 12:45MTI
Forrás: MTI

A Rubik-kocka feltalálásának negyvenedik évfordulója alkalmából Rubik Ernővel ebédel pénteken José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke - közölte a brüsszeli testület.

A kora délutáni munkaebéd témája, hogy miként lehet a műszaki, tudományos, mérnöki és matematikai pályákat vonzóbbá tenni a fiatalok számára.

Az Európai Bizottság által kiadott közlemény szerint megoldást találni a tartós munkanélküliség problémájára, különösen a fiatalok körében, egyidejűleg feloldani azokat az eltéréseket, amelyek a munkaerőpiac elvárásai és a végzettségek között fennállnak, és kiutat találni a szegénység csapdájából, pont olyan, mint a Rubik-kocka kirakása; "csüggesztő feladatnak tűnik, de a kitartás, a töretlen összpontosítás és a kreativitás meghozza gyümölcsét".

A bizottság közleménye szerint Barroso időtlen játéknak nevezte a bűvös kockát, amely az európai találékonyság ikonikus jelképévé vált világszerte.

"A Rubik-kocka az elképesztő összetettség, a győzedelmeskedő intelligencia, a kreativitás és az innováció legvégső megnyilvánulása" - idézi a kommüniké a bizottság elnökét. "40 év után, ezen az évfordulón a tanulás és a játékosság, a kihívás és az érzelem, az elszántság és a jutalom kereszteződését ünnepeljük" - fogalmazott a közlemény szerint Rubik Ernő.

Az ebéden Andrulla Vasziliu oktatásért és kultúráért felelős biztos, Máire Geoghegan-Quinn, a bizottság tudománypolitikájáért felelős tagja, Andor László foglalkoztatási és társadalmi befogadásért felelős biztos és Barroso tudományos főtanácsadója is részt vesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.