Újra a csúcson a híres rendező

Jót tett Lincoln: Spielberg már befolyásosabb, mint Oprah

Hosszú csönd után újra a csúcson Steven Spielberg: a tavaly bemutatott Lincoln című életrajzi dráma után hírneve ismét a régi fényében tündököl, és ezzel kiütötte a nyeregből a korábbi listavezető Oprah Winfreyt.

2014.01.16 11:43MTI

Steven Spielberg filmrendező a legbefolyásosabb híresség az Egyesült Államokban a Forbes magazin internetes oldalán szerdán közzétett ranglistája szerint, amelyen más rendezők is előkelő helyen szerepelnek. Az üzleti magazin tavalyi toplistáján még Oprah Winfrey állt az élen. A magazin elemzése szerint a 67 éves Spielberg befolyásának növekedéséhez tavaly jelentősen hozzájárult, hogy Lincoln című történelmi drámája 12 Oscar-jelölést kapott és világszerte 275 millió dolláros (több mint 63 milliárd forintos) bevételt ért el a mozikasszáknál.

Fotó: MTI

A Forbes kiemelte: jól jelzi a filmrendező tekintélyét, hogy a produkcióra 93 millió dollár értékben váltottak jegyet a külföldi piacokon, holott a témája az amerikai történelem egyetlen epizódjával foglalkozik a washingtoni politikusok háttérben zajló tárgyalásait részletezve.

A listát minden évben összeállítják, az elkészítés közben elsősorban azt vizsgálják, hogy egy hírességet mennyire tart befolyásosnak a közönség és a szakma. Spielberget a megkérdezettek 47 százaléka jelezte befolyásosnak. A második helyen álló Oprah Winfrey a szavazók 45 százaléka szerint bír befolyással, a harmadik helyen pedig George Lucas, a Star Wars-birodalom atyja szerepel 43 százalékkal. Ron Howard (Hajsza a győzelemért) és Martin Scorsese (A Wall Street farkasa) egyaránt 41 százalékot kapott.

A tízes toplistára még olyan nevek kerültek fel, mint Mehmet Oz televíziós orvos, Barbara Walters, az ABC televízió műsorvezetője és a U2 együttes énekes-aktivista tagja, Bono. A Forbes nem közölte, hogy hányan vettek részt a lista összeállításához végzett közvélemény-kutatásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.