40 éves bizonyíték

Elütött egy embert, elásta az autót 42 évre

A németországi Harenben 42 év után találtak meg egy autót, amelyet holland tulajdonosa egy halálos gázolás után ásott el egy parasztporta mellett. Bár korábban is sejtették, hogy az autó a föld alatt van, csak most találtak rá.

2014.01.13 19:35MTI

A világoskék 1600-as Volkswagen előkerülésével bizonyosságot nyert, hogy a határ túloldalán, holland területen az országút szélén gyalogló Jurrien Potze 63 éves földművest 1971. szeptember 9-én az az autós gázolta halálra, akit mindig is gyanúsítottak, de kénytelenek voltak futni hagyni, mert a gépkocsi, amellyel a balesetet okozta, eltűnt.

Annak idején a nyomozók egyértelműen azonosították az 1600-as VW-t mint a balesetben részes járművet, de nem sikerült előkeríteni, mert a gázoló a földbe ásta azt német területen, néhány kilométerre a határtól. Az elkövetés eszközének hiányában a hatóságok nem tudták rábizonyítani a halálos gázolást a feltételezett tettesre, akit három hét vizsgálati fogság után kénytelenek voltak szabadon engedni.

Az áldozat fia, a ma 76 éves Jan Potze szerint annak idején más holland gazdák arról beszéltek, hogy az autót a földbe ásták egy alsó-szászországi parasztporta mellett, nem messze a határtól, a holland rendőrség azonban nem járt utána az ügynek, a családnak pedig nem volt joga kutakodni más földjén.

A német rendőrség szerint ma már kideríthetetlen, hogy a német rendőrök is követtek-e el mulasztást, az ügy aktái ugyanis már rég megsemmisültek. Már rég meghalt a gázoló is.

A rozsdaette autóroncs azután került elő a földből, hogy a parasztporta gazdát cserélt, az új tulajdonos pedig megpróbált utánajárni a még mindig terjedő szóbeszédnek, és ásás közben sikerült is rábukkannia a gépkocsi tetejére.

Most az áldozat unokája, Stieneke Potze akar utánajárni annak, a magukat makacsul tartó szóbeszédek ellenére miért nem történt semmi az ügyben évtizedeken át egy olyan vidéken, ahol a határ mindkét oldalán sokan még mindig ugyanazt a nyelvjárást beszélik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.