Kína

Bélyegritkaságok kalapács alatt - a kulturális forradalom idejéből

Az Interasia aukciós ház licitjén szerepel többek közt Az egész ország vörös című bélyegsorozat egy példánya. 1968. november 24-én nyomták, és a szárazföldi Kína egészét vörösben mutatja.

2014.01.12 23:30MTI

A kínai kulturális forradalom idejéből való bélyegritkaságokat árvereznek el más értékes dokumentumok mellett Hongkongban keddig.

Az Interasia aukciós ház licitjén szerepel többek közt Az egész ország vörös című bélyegsorozat egy példánya. 1968. november 24-én nyomták, és a szárazföldi Kína egészét vörösben mutatja, a Peking által visszakövetelt Tajvan azonban fehér.

A sziget 1949-ben befogadta a Koumintang partizánjait, akik elvesztették a polgárháborút a Mao Ce-tung vezette kommunistákkal szemben. Noha Tajvan azóta független Kínától, Peking mindig is nyíltan hangoztatta, hogy vissza akarja szerezni a terület feletti szuverenitást.

A bélyeget mindössze néhány órával a forgalomba kerülés előtt vonták vissza, miután észlelték a hibát. A ritkaság értékét az árverést megelőzően 600-800 ezer hongkongi dollárra (16,8-22,52 millió forintra) taksálták.

Árverésre bocsátottak egy olyan bélyeget is, amelyen Mao az embereket agitálja az egykor utódának kiszemelt, majd kegyvesztetté vált és egy rejtélyes légi balesetben 1971-ben eltűnt Lin Piaóval az oldalán. Ez a kompozíció soha nem került forgalomba.

A katalógusba került 1968-ból olyan bélyeg is, amelyen munkások, parasztok és katonák a Vörös könyvecskét lobogtatják. Ezt sem hozták soha forgalomba, mert túl nagy volt a borítékok méretéhez képest - mondta el Jeffrey Schneider, az Interasia Auctions igazgatója.

Az egyéb érdekességek között van a hongkongi területről feladott, 1839. szeptemberi keltezésű első levél. Az 1842-ben brit gyarmattá nyilvánított Hongkongot akkoriban még csak néhány ezren lakták.

Az Interasia 60 millió hongkongi dolláros (1,68 milliárd forintos) összbevételt vár a kedden záruló négynapos aukciótól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.