265 millió forintnyi büntetést sóztak rá

Milliós bírságot kapott a rendező, mert három gyereke van

Közel 265 millió forintnak megfelelő büntetést róttak ki a hatóságok egy kínai rendezőre, amiért három gyermeket is nemzett, ezzel ugyanis súlyosan megszegte a kínai családpolitikai törvényeket.

2014.01.09 12:45ma.hu

Csaknem 265 millió forintnak megfelelő bírságot kell befizetnie Zhang Yimou kínai rendezőnek, amiért három gyermeke van, ezzel ugyanis megszegte a kínai családtervezési előírásokat - jelentette be csütörtökön az illetékes tisztviselő. Az ország keleti felében található Wuxi város önkormányzatának szóvivője interneten tette közzé a nyilatkozatot, amelyben tájékoztatja a közvéleményt, hogy a Hős és A repülő tőrök klánja című filmek rendezője és felesége, Chen Ting semmibe vette a családtervezési politikát azáltal, hogy engedély nélkül születtek gyerekeik, ráadásul össze sem házasodtak előtte.

Kínában erőteljesen szabályozzák a gyermekvállalást, hogy megállítsák a már most is katasztrófával fenyegető túlnépesedést. Ennek jegyében a városi házaspároknak egy, a vidéki családoknak pedig legfeljebb két gyermekük lehet, de csak abban az esetben, ha az elsőszülött gyerek lány. A rendező és neje bírságának mértékét a pár éves jövedelmének figyelembevételével határozták meg.

Fotó: freedigitalphotos.net

Már tavaly márciusban szemet szúrt a hatóságoknak, hogy Zhang Yimou családja jóval népesebb a kelleténél, így a lefolytatott vizsgálat végén minden "létszámon felüli" gyermekre 580 ezer dollárnyi büntetést róttak ki. Bár a rendező az ideje nagy részét Pekingben tölti, az asszony bejegyzett lakhelye Wuxi város Binhu negyedében van, így az ottani hatóság az illetékes a kérdésben.

A lakosság körében meglehetősen nagy vihart kavart a rendező népes családja, sokan elítélik őt, amiért szociális helyzetével visszaélve évekkel ezelőtt kikerülte a családtervezési szabályokat. A rendező tavaly év végén nyilvános bocsánatkérést adott ki, amiért "negatív társadalmi hatást" fejtett ki, és együttműködéséről biztosította a hatóságokat. A kiszabott bírságot 30 napon belül befizetik, de egyúttal közölték, hogy keresik a közigazgatási jogorvoslati lehetőségeket, illetve a fellebbezést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.